Siirry sisältöön

Vinkki

Hygienia ravintolassa – tärkeät käytännöt ja tehostettu siivous

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Hygienia ravintolassa – tärkeät käytännöt ja tehostettu siivous</span>

Ravintolaan saa jälleen istahtaa syömään – kunhan muistaa pestä käsiä, yskiä hihaan ja pitää riittävää turvaväliä muihin. Myös ravintola- ja ruokailutilojen siisteyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, ja siksi suosittelemme tehostetun ylläpitosiivouksen aloittamista mahdollisimman rivakasti.

L&T:n kehityspäällikkö Elina Hälikkä lupautui kertomaan, miten tehostettu ylläpitosiivous auttaa pitämään epidemian kurissa myös ravintoloissa ja kahviloissa.

Mitä tehostetulla ylläpitosiivouksella tarkoitetaan?

Ravintoloissa on totuttu pitämään erinomaista huolta hygieniasta. Puhtaus on puoli ruokaa, eikä herkästi pilaantuvien ruokatarvikkeiden kanssa voi ottaa riskejä. Koronavirus tuo tilanteeseen oman mausteensa, koska hygienian lisäksi on huolehdittava myös turvaväleistä.

Tehostettu ylläpitosiivous parantaa ravintoloiden valmiiksi korkeaa hygieniatasoa entisestään. Peruspuhdistuksen lisäksi kriittiset kosketuspinnat, kuten WC-tilojen ovenkahvat, hanat ja annostelijat desinfioidaan huolella. Saman kohtelun saavat myös tuolin selkämykset, kaiteet, valokatkaisijat, pöytäpinnat ja asiakaspalvelutiskit, mikäli näin sovitaan.

Käytännössä kaikki ne pinnat, joihin asiakas voi koskea, pyyhitään puhtaaksi ja desinfioidaan tehokkailla ja turvallisilla puhdistusaineilla .

Varmista saippuan ja käsidesin saatavuus

Tehostetun ylläpitosiivouksen lisäksi on tärkeää, että asiakkaiden ja henkilöstön on mahdollista toimia vastuullisesti puhdistetuissa tiloissa. Tämä tarkoittaa sekä koulutusta että sen varmistamista, että saippuaa ja käsidesinfiointiainetta riittää kaikille.

Koulutuksen ja ohjeistuksen avulla pidetään huolta siitä, että kaikki tietävät miten toimia. Tähän auttavat viranomaisten hygieniaohjeet sekä yskimis- ja aivastusohjeet ravintolan WC-tiloissa ja käsienpesupisteiden läheisyydessä. Lisäksi henkilöstö kannattaa erikseen kouluttaa toimimaan hygieenisesti poikkeusoloissa.

Hygieenisyys kannattaa huomioida myös kattauksissa. Jokaiselle ruokailijalle on parempi tuoda omat aterimet pöytään kuin antaa heidän valita omansa pöydällä olevasta purkista. Kaikki ylimääräiset tavarat, kuten tekokukat, on hyvä jättää odottamaan pandemian väistymistä, jotta pöydät on mahdollisimman helppo pyyhkiä puhtaaksi ruokailijoiden välissä.

Miten toimia, jos ravintolassa ilmenee tartuntaepäily?

Jos kaikista varotoimenpiteistä ja ohjeistuksista huolimatta ravintolassa ilmenee koronatartuntaepäily, L&T:n epidemiasiivouksen iskuryhmä auttaa. Iskuryhmät on koulutettu desinfioimaan tiloja, joissa on mahdollisesti vieraillut koronavirukseen sairastunut henkilö.

Sulje ja merkitse kaikki ne tilat, joissa sairastunut henkilö on vieraillut, tiedota tilanteesta työntekijöille, ja kutsu sen jälkeen iskuryhmä paikalle 24/7 -päivystyspuhelimesta: 010 636 2130 ( katso puhelun hintatiedot tästä ). Nopeus on valttia, joten mitä rivakammin toimit, sitä todennäköisemmin hillitset tartuntojen leviämistä ja sitä nopeammin saat myös ravintolan tilat takaisin käyttöön.

Iskuryhmän käytössä olevat sumutusmenetelmät ovat tehokkaita, myrkyttömiä ja ympäristöystävällisiä, joten niitä voi huoletta käyttää myös ravintolaympäristön desinfiointiin. Tuotteet eivät myöskään aiheuta vauriota pinnoille, joten niillä voi puhdistaa arvokkaammatkin kalusteet.

Ravintoloitsija, muista vähintään nämä!

Vaikka koronarajoituksia ryhdytään vähitellen purkamaan, paluu entiseen on vielä kaukana edessä. Siksi uudessa arjessa kannattaa huomioida vähintään nämä:

  • Tehosta ylläpitosiivousta. Varmista, että siivoojaa desinfioi yhdessä sovitut kriittiset kosketuspinnat säännöllisesti.
  • Kouluta henkilöstö. Näin epidemian leviäminen ei ole ainakaan tiedon puutteesta kiinni.
  • Ohjeista asiakkaita. Lisää viranomaisen hygieniaohjeistus ja tarvittaessa myös turvaväleistä muistuttavat kyltit näkyville paikoille ruokasaliin, WC-tiloihin ja terasseille.
  • Varmista, että saippuaa ja desinfiointiainetta on riittävästi saatavilla.
  • Pidä pöytäpinnat tyhjinä. Nyt ei ole tekokukkien ja pöytäliinojen aika. Mitä tyhjempi pöytä, sitä helpompi se on pyyhkiä puhtaaksi. (Tiesitkö muuten, että palvelutiskien pystypinta ja pöydän reunat ovat usein likaisempia kuin itse pöytäpinta? Muista siis huolehtia myös pystypintojen puhtaudesta.)
  • Tehosta keittiötilojen siivousta. Siivouksen ammattilaisia kannattaa hyödyntää myös keittiötilojen desinfioinnissa.
  • Osoita, että turvavälität – kuten mekin L&T:llä.

Ravintolassa on turvallista työskennellä ja vierailla, kunhan hygienia-asiat ovat kaikilla tiedossa ja hallussa. Pidetään siis yhdessä puhtaudesta ja turvaväleistä kiinni!

Kaipaatko lisätietoja?

Koronavirukseen liittyviin palveluihimme voit tutustua tästä: Koronavirustietopaketti asiakkaille

L&T:n desinfiointi- ja puhdistuspalveluihin voit tutustua tästä

Kysy lisää käyttämistämme TECCare® -desinfiointiaineista ja -menetelmistä:

Minna Cooper, liiketoimintapäällikkö

minna.cooper@lassila-tikanoja.fi

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.