Siirry sisältöön

Vinkki

Kiertotaloudesta totta – Kiinteistöistä huolehtiminen on ympäristöteko

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kiertotaloudesta totta – Kiinteistöistä huolehtiminen on ympäristöteko</span>

Aina ei tarvita isoja investointeja, koska maalaisjärki ja olemassa olevan tekniikan fiksu hyödyntäminenkin vievät pitkälle. Sara Wennmark tehostaa kiinteistöjen käyttöä.

Mahdollistaminen. Se on liiketoimintajohtaja Sara Wennmarkin mielestä hänen tärkein tehtävänsä L&T:llä, jossa hän on työskennellyt lähes 17 vuotta.

Paljasjalkainen tukholmalainen luotsaa energia ja tekniikka -liiketoiminta-aluetta, johon kuuluu noin 60 työntekijää. He ovat pääasiassa insinöörejä ja projektipäälliköitä, jotka työskentelevät energia-, palo- ja turvallisuussektorilla sekä kiinteistöpäivystyksessä.

”Autan työntekijöitämme pääsemään tavoitteisiinsa, ja teen sen ennen kaikkea varmistamalla, että heillä on riittävästi resursseja. Palvelemme sisäisesti L&T:tä ja sen lisäksi asiakkaitamme, kuten sairaaloita, kuntia, kaupallisia toimijoita ja yksityisiä kiinteistönomistajia”, diplomi-insinööri kertoo.

Tavoitteisiin onkin päästy, ja työn tulokset ovat konkreettisesti mitattavissa. Wennmarkin tiimi on onnistunut muun muassa auttamaan Linköpingin kunnan kiinteistöyhtiötä vähentämään kiinteistöjen energiankulutusta lähes 14 prosenttia. Wennmark on kuitenkin jalat maassa saavutuksesta kertoessaan.

”Ei siinä ollut mitään kovin erikoista. Tuloksiin päästiin järkeistämällä ja jo olemassa olevaa tekniikkaa hyödyntämällä. Aina ei ole fiksuinta päivittää uusimpaan tekniikkaan eikä aina tarvita isoja investointeja. Kun pidämme kiinteistöistä hyvää huolta, tekniikka kestää mahdollisimman pitkään”, hän miettii.

Uusia mahdollisuuksia ympäristötekniikassa

Parhaiden ratkaisujen löytäminen vaatii luovuutta ja uudelleen ajattelua. Sara Wennmark sanookin innostuvansa erilaisista kehityshankkeista.

Juuri nyt on työn alla mittava energia-alan kehitysprojekti, E-drift, joka pitää sisällään reaaliaikaista datan keruuta ja analysointia. Tavoitteena on visualisoida dataa uudella tavalla ja auttaa asiakasta ymmärtämään energiakäyttäytymistään paremmin. Hanke muistuttaa Suomessa kehitettyä L&T Smartti -energiapalvelua, ja Wennmark kertookin käyvänsä usein Suomessa työpalavereissa.

Hän arvostaa sitä, että voi työskennellä yrityksessä, joka aidosti auttaa asiakkaitaan toimimaan ympäristöystävällisemmin.

”Uskon, että juuri ympäristökysymykset avaavat meille mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Kiinnostus energia-alaan ja kestävän kehityksen kysymyksiin laajemminkin on nyt tosi kovaa. Myös puhtaan veden riittävyys tulee olemaan haaste, joka vaatii fiksujen ratkaisujen kehittämistä.”

Sara potretit_003.jpg Lassikon juttukuva

Työtä yhteiskunnan tukipilarina

Ympäristökysymysten nouseminen tapetille on johtanut siihen, että kilpailu alalla on kovaa. Sara Wennmarkin mukaan suurimpana haasteena onkin pysyä kärryillä siitä, mitä markkinat haluavat ja mitä kilpailijat tekevät. Myös uusista innovaatioista on oltava perillä, eikä se onnistu ilman jatkuvaa uuden oppimista. Mutta juuri se on hauskaa.

”Pidän työni vaihtelevuudesta. Työhön kuuluu niin hallintoa, taloussuunnittelua, kehitystyötä kuin ihan käytännön hommia kiinteistöissä.”

Hän kokee motivoivaksi myös sen, että hän voi olla osa yritystä, joka huolehtii yhteiskunnan toimivuuden kannalta elintärkeistä kiinteistöistä, kuten sairaaloista ja rautatieasemista.

”On mukavaa tuntea, että voi olla yhteiskunnalle hyödyksi.”

 

Tutustu L&T:n Smartti-palveluun

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.