Siirry sisältöön

Vinkki

Leikki- ja liikuntavälineiden desinfiointi luo turvallisen ympäristön

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Leikki- ja liikuntavälineiden desinfiointi luo turvallisen ympäristön</span>

Kevät ja lämpö houkuttelevat ulos leikkimään ja liikkumaan. Ulkoilua suositellaan kaikille iästä riippumatta koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa. Leikki- ja liikuntapaikoilla touhuaminen on turvallista desinfioinnin ansiosta.

Lapset ovat tällä hetkellä poissa omista tutuista ympäristöistään eli päiväkodeista ja kouluista. Ohjattua ulkoilua ja normaaleja liikuntatunteja ei ole, mutta silti pitäisi liikkua vähintään pari tuntia päivässä.

Kodin lähiympäristöön tutustutaan entistä tarkemmin. Oma piha, puistot, rannat ja metsät ovat niitä paikkoja, joissa nyt liikutaan ja kulutetaan energiaa.

L&T:n viherpalveluiden liiketoimintapäällikkö Satu Sokkinen on huolestunut, että ihmiset tottuvat sisällä olemiseen. Siitä tulee helposti tapa, koska me olemme mukavuudenhaluisia. Siksi on tärkeää, että ulkoilualueet ovat käytössä, jotta ne voivat palvella ihmisten luontaista tarvetta liikkua.

“Lapset tarvitsevat mukavia kokemuksia myös poikkeusolojen aikana: liikkumista ja ulkoilua äidin ja isän kanssa, sellaista kunnon tarzanmeininkiä.”

Sokkisen mukaan aikuisten tehtävä on huolehtia, että lasten leikki -ja kasvuympäristö on turvallinen. Talo- ja kiinteistöyhtiöt, kunnat ja palveluntarjoajat voivat poikkeusoloissa varmistaa, että leikki- ja liikuntapaikat ovat turvallisia.

“Koulut ovat kiinni, mutta nuoret kokoontuvat niiden pihoilla. Ne ovat tuttuja ja turvallisia ympäristöjä, jossa on keinuja ja liikuntavälineitä. Myös ulkoliikuntapaikat ovat kovassa käytössä. Aikaisemmin kaikki olivat sisällä, nyt kaikki ovat ulkona”, Sokkinen sanoo.

Katalyysipinnoite tarjoaa suojan viruksia vastaan

Sokkiselle on tärkeää, että L&T huolehtii ulkoalueiden siisteydestä, kunnosta ja turvallisuudesta . Kun ihmisiä on paljon liikkeellä, virukset kulkevat mukana.

“Leikki- ja liikuntavälineet voidaan käsitellä katalyysipinnoitteella, joka tuhoaa 98 prosenttia bakteereista ja viruksista. Käsittely voidaan tehdä myös roska-astioille ja puistonpenkeille.”

Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle. Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Sen teho perustuu kemialliseen reaktioon nimeltä valokatalyysi. Valo aktivoi pinnoitteen happiyhdisteet, jotka tuhoavat muun muassa viruksia ja mikrobeja.

Käsittely tehdään niin, että ensin leikki- tai kuntoiluvälineestä pestään pöly ja lika pois. Sitten pinnalle päälle ruiskutetaan katalyysipinnoite, minkä jälkeen käyttö on täysin turvallista.

“Pinnoitteessa käytetty titaanioksidi reagoi valon kanssa. Siksi desinfiointi soveltuu avariin ja valoisiin ulkokohteisiin, mutta ei varjoisiin paikkoihin”, Sokkinen kertoo.

Desinfiointi on investointi tulevaisuuteen

Kaupungit ja yksityiset kiinteistöyhtiöt saattavat harkita, pitääkö leikkipaikat ja -välineet ottaa kokonaan pois käytöstä. Näiden paikkojen käyttö on osin melko vähäistä, mutta nyt niille on valtava kysyntä.

Sokkinen muistuttaa, että kunnalliset leikkipaikat ovat merkittäviä investointeja. Leikkipaikan rakentamiskustannukset ovat 100 000 eurosta aina puoleen miljoonaan euroon. Leikkipaikan desinfiointi maksaa kohteen koosta riippuen 1 500–3 000 euroa.

“Palvelun hinta on pieni alkuperäiseen investointiin verrattuna. Käsittelyn vaikutus kestää vähintään vuoden. Kun hinnan jakaa esimerkiksi 52 viikolle, summa ei ole merkittävä. Käsittelyn ansiosta aikuiset voivat päästää lapset leikkimään ulos turvallisin mielin.”

Sokkinen painottaa, että kyseessä on investointi lapsiin eli tulevaisuuteen. Välitön hyöty tulee siitä, että tartunnat eivät leviä, mikä vähentää esimerkiksi sairaslomapäivien määrää.

Liikkuminen kuuluu lasten luonteeseen

Sokkinen pitää mahdottomana ajatusta, että lapsia ja nuoria estetään liikkumasta tai olemasta ulkona. Lapsien tulisi liikkua useita tunteja päivässä. Neljän seinän sisällä kärsivät niin lapset kuin heitä hoitavat vanhemmat. Leikki- ja liikuntapaikat ovat nyt todellisia oppimisympäristöjä.

“Lapsilla on energiaa sitä varten, että heidän kuuluu liikkua, hyppiä ja keinua – energia tulee päästä purkamaan. Liikunta- ja leikkivälineiden desinfiointi mahdollistaa, että lapset pääsevät liikkumaan oman kodin ulkopuolella.”

L&T tarjoaa desinfiointipalvelua pääkaupunkiseudun lisäksi Pirkanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Kysy lisätietoja ja pyydä tarjous leikki- tai kuntoilupaikan desinfioinnista klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Kysy lisätietoja ja pyydä tarjous

Lisätietoja:

  • Satu Sokkinen , viherpalveluiden liiketoimintapäällikkö,050 385 7506, satu.sokkinen@lassila-tikanoja.fi

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.