Siirry sisältöön

Vinkki

Mitä tehdä, mikäli tehtaalla havaitaan koronatartunta?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Mitä tehdä, mikäli tehtaalla havaitaan koronatartunta?</span>

Tehostettu valvomo- ja tuotantotilojen siivous ja huolelliset hygieniakäytännöt korostuvat kun koronan leviämistä ehkäistään teollisuudessa. Mikäli tehtaassa kuitenkin havaitaan koronatartunta, L&T:n tarjoama siivouksen desinfioinnin iskuryhmä on nopeasti paikalla, jotta tilat saadaan pikaisesti käyttöön.

Huolellinen käsihygienia ja turvavälit ovat teollisuudessakin tehokkaimmat keinot estää koronan leviäminen tuotantotiloissa ja tehtaiden valvomoissa. Käsidesiä tulisikin olla saatavilla runsaasti, ja työympäristöjä järjestellä niin, että turvavälien ylläpitäminen on mahdollista.

Teollisuudessa koronan leviämistä ehkäistään tarkkojen ja huolellisten hygieniakäytäntöjen lisäksi valvomo- ja tuotantotilojen tehostetulla ylläpitosiivouksella. L&T:n tarjoamassa tehostetussa ylläpitosiivouksessa asiakkaan kanssa käydään läpi kosketusintensiiviset pinnat teollisuuslaitoksen tiloissa, ja näiden siivoukseen ja desinfiointiin kiinnitetään erityistä huomioita perussiivouksen yhteydessä.

Desinfioinnilla pystytään poistamaan esimerkiksi valvomotilojen pöydiltä, oven kahvoista ja muilta kosketusintensiiviltä pinnoilta virukset ja bakteerit. Desinfioinnissa voidaan käyttää perinteisiä aineita tai innovatiivisia, myrkyttömiä kloridipohjaisia aineita, jotka jättävät  jälkeensä antimikrobisen kalvon, joka torjuu taudinaiheuttajia tunneista jopa viikkoon materiaalista ja käytöstä riippuen. Koronaviruksen lisäksi desinfiointi ehkäisee muidenkin taudinaiheuttajien, kuten kausi-influenssan ja noroviruksen leviämistä tehtaan tiloissa.

L&T:n käyttämät kloridipitoiset desinfiointiaineet ovat turvallisia käyttää kaikenlaisissa tehdasympäristöissä, valvomoissa ja tuotantotiloissa, sillä aineet on korroosio- ja elintarviketestattuja. Ne eivät myöskään sisällä myrkkyjä ja ovat biohajoavia.

Se, mitä tuotantotiloissa tehdään ja liittyykö siihen esimerkiksi orgaanisia aineita, vaikuttaa siihen, kuinka kauan normaalin ylläpitosiivouksen yhteydessä tehtävä desinfiointi ottaa aikaa. Mitä enemmän tuotantotilat poikkeavat esimerkiksi toimistoympäristöstä, sitä enemmän on syytä varata työaikaa desinfiointiin, sillä desinfiointiaineet eivät läpäise orgaanista materiaalia.

Tuotantotilat, joissa pinnoille kerääntyy paljon orgaanisia aineita, perinteisillä menetelmillä tehtävään desinfiointiin on varattava enemmän aikaa. Kloori- tai alkoholipohjaiset desinfiointiaineet eivät läpäise orgaanista likaa ja tehoa alla oleviin mikrobeihin, ja lika on ensin puhdistettava pinnoilta. L&T:n käyttämällä kloridipitoisella desinfiointiaineella voidaan desinfioida silloinkin nopeammin, sillä se tehoaa orgaanisen lian läpi, mutta sekään ei tehoa paksujen likakerrosten läpi.

Näin ehkäiset koronan leviämisen tehdasympäristöissä

  • Muistuta hyvästä käsihygieniasta, ja varmista, että saippuaa ja käsidesiä on saatavilla
  • Järjestele työympäristö niin, että turvavälien pitäminen on mahdollista
  • Tehosta siivousta ja tihennä siivouskertoja

Ennakoi desinfioinnin iskuryhmän paikalle saanti

Vaikka hygieniakäytännöt olisivat tarkat ja tehostettua siivousta lisätty, saattaa silti eteen tulla tilanne, jossa tehtaan tiloissa havaitaan mahdollinen koronavirustartunta. Tartuntatilanne vaatii nopeaa reagointia, jotta altistuneet tilat saadaan nopeasti uudelleen käyttöön ja tuotanto ei kärsi häiriöistä. Tällaiseen tilanteeseen on syytä varautua jo etukäteen. L&T:n tarjoama desinfioinnin iskuryhmä saadaan nopeasti paikalle päivystysnumerosta desinfioimaan altistuneet tilat, joissa tartunnan saanut on oleskellut.

Tehtaalle meneminen edellyttää kuitenkin useimmissa tapauksissa turvallisuusperehdytysten läpikäymistä. Desinfioinnin iskuryhmän paikalle saaminen nopeasti onkin monen asiakkaan pyynnöstä varmistettu niin, että työntekijät ovat käyneet alueensa tehtaiden turvallisuusperehdytyksiä läpi jo etukäteen, vaikka eivät tietyllä tehtaalla työskentelisikään normaalisti. Näin heidät saadaan paikalle tiukallakin aikataululla, eikä turvallisuusperehdytyksiin tarvitse enää siinä vaiheessa käyttää aikaa, kun tilanne vaatii nopeaa toimintaa.

Mitä tehdä, mikäli tehtaalla havaitaan koronatartunta?

  • Selvitä, missä tehtaan tiloissa ja keiden kanssa tartunnan saanut on mahdollisesti oleskellut.
  • Lähetä sairastunut kotiin ja varmista, ettei hänen tarvitse matkustaa joukkoliikennevälineillä. Sairastuneelle voi antaa myös hengityssuojaimen mikäli sellaisia on saatavilla.
  • Pyydä muita työntekijöitä poistumaan niistä tiloista, joissa sairastunut on oleskellut, ja eristä tilat. Estä kulku näihin tiloihin esimerkiksi Pääsy kielletty -opastein.
  • Tiedota tartunnasta muulle henkilökunnalle, yhteistyökumppaneille ja tehdaskiinteistöä huoltavalle toimijalle.
  • Konsultoi asiantuntijoita, mikäli tälle on tarvetta.
  • Kartoita eristettyjen tilojen tarpeellisuus, käyttöaste ja riski leviämiselle.
  • Sovi eristettyjen tilojen desinfioinnista – Jos tila on helppo eristää, eikä sitä välittömästi tarvita, voi desinfioinnin pyytää tehostetun ylläpitosiivouksen yhteydessä. Jos tila on hankalasti eristettävä, esimerkiksi teollisuushalli tai vastaava, ja sitä tarvitaan nopeasti, tilaa paikalle desinfioinnin epidemia-iskuryhmä.

Tutustu ja pyydä tarjous desinfioinnin iskuryhmältä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.