Siirry sisältöön

Vinkki

Moderni teknologia vähentää kiinteistön energiankulutusta

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Moderni teknologia vähentää kiinteistön energiankulutusta</span>

Suuressa osassa liike- ja toimistokiinteistöjä energiaa kuluu turhaan joko vanhentuneen tekniikan tai sen epäedullisen käytön vuoksi. Investoimalla moderniin teknologiaan energiankulutusta voidaan vähentää jopa 30 %.

Liike- ja toimistokiinteistöjen kokonaiskuluista sähkön ja lämmityksen osuus on noin 30 %. Lämmitysenergiaa kuluu patteriverkoston lisäksi ilmastointikoneiden tuloilman ja käyttöveden lämmittämiseen. Sähköä kuluu puolestaan valaistukseen, ilmastointikoneiden puhaltimiin, mahdollisiin jäähdytyskoneisiin ja lämmitykseen.

Hukkakulutusta voidaan ehkäistä monin tavoin. Lähtökohtaisesti on aina tunnettava kiinteistö, sen käyttötarkoitukset ja käyttöaste.

Järkevä energiansäästö on energian hukkakäytön vähentämistä, ei olosuhteista tinkimistä

Suurissa kiinteistöissä tilojen käyttöaste vaihtelee huomattavasti eri osien välillä, jolloin kiinteistöä ei kannata ohjata kellon mukaan. Mitä tarkemmin voimme ohjata kiinteistön valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa, sitä järkevämmin voimme määritellä, mihin energiaa käytetään.

Kiinteistöjen vanhetessa kunnossapidossa tulisi huomioida laitteiden energiatehokkuuden kehittyminen. Esimerkiksi valaistus ja moottoriteknologioissa on tapahtunut merkittävää kehitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä laitteita ole enää järkevää korjata asentamalla rikkoontuneen tilalle uusi samanlainen, vanhentunutta teknologiaa edustava laite.

Laitteiden energiatehokkuuden parantuminen puoltaa useissa kohteissa jopa suurempia investointeja laitekannan modernisointiin. Kun otetaan huomioon kiinteistöjen tarpeenmukainen ohjaus ja modernit teknologiat, voidaan kiinteistöjen energiankulutusta leikata olosuhteista tinkimättä helposti 15-30 %.

Tämän kaltaisten toimenpiteiden ja investointien takaisinmaksuajat jäävät usein reilusti alle viiteen vuoteen.

Tiesitkö, että kiinteistöä voi ohjata myös etänä?

Kaikissa vähänkään suuremmissa tai uudemmissa kiinteistöissä on kehittynyttä automaatiota ohjaamassa esimerkiksi kiinteistön ilmanvaihtoa, lämmitystä, jäähdytystä ja valaistusta. Mikäli tekniikkaa käyttävät henkilöt eivät ole tilanteen tasalla, näkyy tämä nopeasti energialaskuissa.

On täysin ymmärrettävää, että automaation kehittyminen ja kiinteistötekniikan monimutkaistuminen vaativat jatkuvasti enemmän osaamista. Tässä on vaikeaa pysyä kyydissä, mikäli automaation ja tekniikan kanssa ei olla päivittäin tekemisissä.

Tähän Lassila & Tikanoja tarjoaa apua energianhallintakeskuksen ja sieltä saatavan etätuen kautta. Myös kunnossapito ja ennakoiva huolto ovat merkittävässä roolissa energiatehokkaan kiinteistön ylläpidossa ja kehittämisessä.

 

Tutustu energiapalveluihimme ja ota yhteyttä

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.