Siirry sisältöön

Artikkelit

Nyt on oikea aika panostaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Nyt on oikea aika panostaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen</span>

Yrityksen hiilineutraaliuteen ja vastuullisuuteen panostaminen on nyt ajankohtaisempaa ja tärkeämpää kuin koskaan. Paitsi että energian hinnat ovat rajussa nousussa, myös kiinnostus yritysten konkreettisiin toimiin ilmasto- ja ympäristövastuuasioissa on suurta.

Kansalliset ja kansainväliset hiilineutraalius- ja vastuullisuushankkeet, kuten Hiilineutraali Suomi 2035 ja Science Based Targets (SBTi), ovat nostaneet kokonaisvaltaisen tekemisen keskiöön. Osaoptimointien sijaan nyt kannattaakin miettiä moniulotteisia tapoja säästää energiaa ja ympäristöä sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä.

Kannattavin ja kokonaisvaltaisin keino vähentää kiinteistöjen aiheuttamaa ilmastokuormaa ja parantaa yritysten kustannustehokkuutta on kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Mutta onko siihen olemassa helppoja ratkaisuja vai vaativatko kaikki toimet suuria investointeja?

Kiinteistöjen energiansäästöpotentiaali on jopa 25–35 %  

Arvioidaan, että Suomen kokonaisenergiankulutuksesta noin 40 % kuluu rakennusten lämmittämiseen, valaisemiseen ja viilentämiseen, joten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisesta löytyy paljon säästöpotentiaalia, jopa 25–35 %. Näinä aikoina energiaviisaus onkin kiinteistöjen parasta pääomaa, eikä olemassa olevien laitteiden optimointi välttämättä vaadi suuria investointeja.

”Ihan ensimmäisenä lähtisin katsomaan, mitä kiinteistössä on jo tehty. Onko ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmät kunnossa? Voitaisiinko niitä optimoida toimimaan järkevämmin? Kiinteistötekniikan järkeistämisellä ja aktiivisella seurannalla säästetään helposti jo parikymmentä prosenttia ostoenergiankulutuksesta”, L&T:n aluemyyntijohtaja Vantte Kenttä korostaa.

Ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmien seuranta ja automatisointi auttavat huomaamaan häiriötilanteet nopeammin, joskus jopa ennen laitteiden rikkoutumista, jolloin säästetään myös korjauskustannuksissa. Muita matalan kynnyksen ratkaisuja ovat vähäkulutuksisten valaisimien ja laitteiden hankinta.

Huomattavia säästöjä voidaan saada energiaa kierrättämällä, kuten hukkalämpöä hyödyntämällä. Esimerkiksi Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimon ja L&T:n yhteinen energiahanke onnistui yli odotusten: ensimmäisen kuukauden aikana lämmityksen ostoenergian tarve väheni puoleen.

”Sitten on toki muitakin energiatehokkuusinvestointeja, kuten aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput ja maalämpö, joiden takaisinmaksuaika on pidempi. Energiajärjestelmien muuttamiseen vähähiilisemmiksi on kuitenkin mahdollista saada myös valtion energiatukea”, Kenttä muistuttaa.

Energian hintojen raju nousu vauhdittanee vihreää siirtymää


Sähkön, kaukolämmön, maakaasun ja polttoaineiden hinnat ovat kallistuneet huomattavasti viime aikoina. Nyt jos koskaan energiatehokkuuteen panostaminen kannattaa myös rahallisesti.

”Aiemmin energiatehokkuushankkeiden, kuten lämmitysjärjestelmän uusimisen, laskennallinen takaisinmaksuaika saattoi olla vaikka kymmenen vuotta, mikä oli monille yrityksille liian pitkä aikaväli. Nyt samankaltainen hanke voi maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa”, kertoo L&T:n energiapalveluiden yksikönpäällikkö Tuomas Hietala.

Kiinteistöjen energiatehokkuutta parantamalla pienennetään myös kiinteistön muita ylläpitokustannuksia ja korjausvelkaa. Samalla kiinteistön arvo nousee ja kiinteistöstä tulee kiinnostavampi myös vuokralaisille, jotka usein vastaavat energialaskusta.

”EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä eli taksonomia tekee ilmastomyönteisistä investointikohteista kiinnostavia rahoitusmarkkinoilla. Eurot seuraavat ympäristöystävällistä liiketoimintaa”, Kenttä korostaa. 

L&T:llä kiinteistöt ja energiatehokkuus ovat kaiken toiminnan ytimessä


Lassila & Tikanojan laajasta palvelutarjonnasta löytyy kattavasti kaikki kiinteistöihin liittyvät palvelut. Energiapalvelu on melko tuore lisäys palvelutarjontaan, mutta asiantuntemuksen määrä 14 hengen kokeneessa tiimissä on valtava.

”Meillä on asiakkaita, jotka ovat edelläkävijöitä energiatehokkuudessa ja joilla on asiat jo hyvällä mallilla. Silti, kun meidän tiimimme pääsee työstämään heidän energiatehokkuushankkeitaan, löydämme usein lisää huomattavia parannuskohteita. Asiakkaat eivät tahdo uskoa saamiaan hyötyjä”, Hietala toteaa.

L&T:n vastuullisuustoiminta ulottuu läpi organisaation.

”Tavoitteenamme on, että meidän koko henkilöstö koulutetaan energiatehokkuuteen ja vastuulliseen ajatteluun. Panostamme siihen strategisella tasolla. Kun kaikki ymmärtävät millaisista asioista energiatehokkuus muodostuu, he pystyvät pienentämään kustannuksia aktiivisesti omassa työssään”, Hietala kiteyttää.

L&T auttaa valitsemaan oikeat toimet ja helpottaa myös vastuullisuusraportointia

Kasvava huoli ilmastosta ja sen tilasta on nostanut hiilineutraaliuden monien yritysten keskeiseksi tavoitteeksi. Mutta miten ne tavoitteet voidaan saavuttaa?

”Teemme energiatehokkuuskartoituksia ja energiakatselmuksia, joiden jälkeen meidän asiantuntijamme osaavat kertoa, millä konkreettisilla toimenpiteillä hiilineutraaliustavoitteisiin on mahdollista päästä. Voimme myös toteuttaa ja koordinoida hankkeet avaimet käteen -palveluna”, Hietala kertoo.

Suuret yritykset ovat velvollisia raportoimaan omista vastuullisuusteoistaan, sekä kartoittamaan päästönsä ja raportoimaan niistä. L&T:n energiapalveluiden asiantuntijat tuottavat tarvittaessa esimerkiksi energiatehokkuussopimusten vaatimaa raportointia asiakkaan puolesta. 

”Kyllä toiminnan aika on nyt. Ja kun valitset kumppaniksesi L&T:n, tiedät että asiat hoidetaan tehokkaasti ja turvallisesti. Me tarjoamme palveluita kartoituksista ja kannattavuusselvityksistä energiahankkeiden toteutukseen ja energian hallintaan ja managerointiin asti. Tulokset puhuvat puolestamme”, Hietala ja Kenttä summaavat.

Miksi energiatehokkuuteen kannattaa panostaa L&T:n avulla?

  • Säästät energiaa, rahaa ja ympäristöä
  • Saat apua vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseen ja energiatukien hakuun
  • Optimoit kiinteistösi käyttömukavuuden ja ylläpitokustannukset
  • Pienilläkin investoinneilla saat isoja tuloksia
  • Kiinteistösi energiatehokkuus toimii valttina vuokramarkkinoilla ja nostaa kiinteistön arvoa

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.