Siirry sisältöön

Referenssi

Paulig säästi 53% energiankulutuksessa hukkalämmön talteenoton avulla

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Paulig säästi 53% energiankulutuksessa hukkalämmön talteenoton avulla</span>

Pauligin Vuosaaren kahvipaahtimon ja L&T:n yhteinen energiahanke onnistui yli odotusten: ensimmäisen kuukauden aikana lämmityksen ostoenergian tarve väheni puoleen.

Pauligin Helsingin Vuosaaren kahvipaahtimon ja L&T:n yhteistyö alkoi suurten yritysten lakisääteisen energiakatselmuksen myötä vuonna 2019. Energiakatselmus herätti Pauligin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Timo Tuukkasen ajattelemaan energiatehokkuutta laajemmin, joten sujuvaksi havaittua yhteistyötä Pauligin energiatehokkuuden parantamiseksi päätettiin jatkaa.

”Vuosaaren kahvipaahtimo on edelläkävijä vastuullisuus- ja energiatehokkuushankkeissa. Aiemmista projekteista viisastuneena päätimme antaa paineilman hukkalämmön talteenottoprojektin vetovastuun L&T:n energiapalveluille . Ilahduimme, miten monialaisia palveluita L&T:n valikoimasta löytyy ja miten äärimmäisen onnistunut tämä yhden toimijan ratkaisu oli meille”, Tuukkanen kertaa.

Hukkalämpö hyötykäyttöön – ostoenergian kulutus laskuun

Pauligin kahvipaahtimolla syntyy tehtaan paineilman tuotantojärjestelmässä runsaasti hukkalämpöä, joka oli aiemmin lauhdutettu ulkoilmaan. Lähemmässä tarkastelussa havaittiin, että sitä voitaisiin hyödyntää kiinteistön lämmittämiseen, jolloin ostoenergian määrää saataisiin pienennettyä.

”Paineilmajärjestelmä on meille tärkeä, ilman sitä emme voi tuottaa kahvia. Se ei siis voi olla pitkiä aikoja pois käytöstä edes asennusten takia. Tämä oli meille jännityksen aihe ennen projektin alkua, mutta selvisimme muutamalla ennakkoon sovitulla katkolla, joista myös informoitiin meitä hyvissä ajoin”, kertoo Tuukkanen.

Projektin ytimessä on hukkalämmön talteenottojärjestelmä, jonka oleellisena osana on energiankierrätyslämpöpumppu. Sen avulla hukkalämpöenergia saadaan palautettua kiinteistön lämmityskäyttöön todella korkealla hyötysuhteella.

paulig lt energiatehokkuus hukkalämpö2

”Tällaiset energiasaneeraushankkeet ovat haastavia ja vaativat hyvää kokonaisuuden hallintaa. Toimivan lopputuloksen aikaansaamiseksi ei riitä, että laitteet ja järjestelmät vain ostaa valmiina ja asentaa paikoilleen, vaan ne tarvitsevat lisäksi huolellista suunnittelua ja räätälöintiä kohteen tarpeisiin, sekä panostusta projektin käyttöönottovaiheessa. L&T:n vahvuus onkin juuri monipuolisessa osaamisessa”, kertoo projektin koordinoinnista ja ohjauksesta vastannut L&T:n energiatehokkuusasiantuntija Kalle Nurmi .

Mitä tehtiin: energiakatselmuksesta ideoita energiahankkeisiin

  • Energiakatselmuksesta ideoita energiatehokkuuden parantamiseksi.
  • Energiahanke: paineilman hukkalämmön talteenottoprojekti L&T:n kokonaistoimituksena.
  • Kolmen vuoden energiatehokkuusohjelma, jonka seuraava vaihe jo alkamassa.
  • Säästöä syntyy: marraskuun 2021 normitettu lämmityksen ostoenergian kulutus oli vähentynyt 53 % edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Pauligin kahvipaahtimo saavuttaa kansallisen energiatehokkuussopimuksen tavoitteet etuajassa.

L&T koordinoi projektin alusta loppuun

”Näin suuret hankkeet ovat aina yksilöllisiä ja vaativat tarkkuutta, talotekniikkajärjestelmien syvällistä osaamista sekä saumatonta yhteistyötä koko projektiorganisaation kesken. Me toteutamme ja koordinoimme asiakkaiden energiahankkeet alusta loppuun, avaimet käteen -periaatteella”, Nurmi kertoo.

L&T:ltä oli tässä projektissa mukana energiatehokkuuden asiantuntijoita energiatehokkuuden konsultointiin ja energiaprojektinhallintaan liittyen, sekä myös L&T:n LV -, sähkö - ja automaatiopalveluiden osaajia. Nurmen aisaparina urakasta vastasi L&T:n Juho Selvinen. Joissain projektin vaiheissa käytettiin luonnollisesti myös ulkopuolisia huippuosaajia, mutta L&T:llä oli koko projektin vetovastuu. Näin asiakkaan aikaa ei tuhlaantunut asioiden koordinointiin eri osaajien välillä.

”Tilaajana saimme huomattavaa etua siinä, että L&T hoiti projektin vetämisen. Saatoimme luottaa siihen, että haasteet tulevat taklattua, eikä meidän itse tarvinnut käyttää aikaa asioiden selvittelyyn. En voi tarpeeksi kehua sitä, miten hyvin Kalle Nurmi hoiti projektin koordinoinnin ja ohjauksen ja Juho Selvinen urakan projektipäällikön tehtävät”, hehkuttaa Tuukkanen.

paulig lt energiatehokkuus hukkalämpö4

Lämmityksen ostoenergian kulutus puolittui

Paulig on mukana kansallisessa energiatehokkuussopimuksessa, jonka tavoitteet tullaan saavuttamaan jo vuoden 2022 alussa. Paineilman tuotantoprosessin hukkalämmön talteenottojärjestelmällä on tässä suuri rooli.

”Projekti on menestynyt yli odotusten. Marraskuussa 2021 saimme ensimmäiset vertailukelpoiset ja lämpötilakorjatut lukemat ja tulokset olivat huikeita. Lämmityksen ostoenergian kulutus oli vähentynyt 53 prosenttia viime vuoden marraskuun lukemasta”, Nurmi ja Tuukkanen iloitsevat.

Suurimmat säästöt saadaan lämmityskauden aikana, mutta ympärivuotisia säästöjä tulee myös käyttöveden lämmityksestä hukkalämpöenergialla.

”Energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen kannattaa aina investoida, koska siellä on säästöpotentiaalia. Merkittävästi kasvaneet energiakustannukset tulisi nähdä yrityksissä riskinä, jota kannattaa minimoida energiatehokkuushankkeiden avulla”, pohtii Tuukkanen.

Paulig ja L&T ovatkin jo suunnittelemassa seuraavaa yhteistä projektia, jossa energiatehokkuutta haetaan tällä kertaa vedenjäähdytyskoneista.

3 vuoden energiatehokkuusohjelma

9 kk kestänyt hukkalämpöprojekti

53 % laskenut energiankulutus

"L&T:n energiapalveluiden asiantuntijat ovat rautaisia ammattilaisia. He tekevät kaikkensa asiakkaan ja yhteisen asian eteen. Voin sanoa, että L&T on ylivoimaisesti paras kumppani, jonka kanssa olemme toimineet.”

- Timo Tuukkanen, kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö, Paulig

Ota yhteyttä energiatehokkuusosaajiin »

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.