Siirry sisältöön

Vinkki

Toimiva ilmanvaihto vähentää infektioriskiä kiinteistössä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Toimiva ilmanvaihto vähentää infektioriskiä kiinteistössä</span>

Toimiva ilmanvaihto sekä pidentää kiinteistön käyttöikää että parantaa kiinteistön käyttäjien tyytyväisyyttä. Käyttömukavuuden lisäksi toimivalla ilmanvaihdolla on kuitenkin myös terveydellisiä vaikutuksia.

Kun ilmanvaihto toimii huonosti, se kasvattaa ilmassa olevien epäpuhtauksien määrää. Vastaavasti toimiva ja tehokas ilmanvaihto tuo jatkuvasti uutta, puhdasta ilmaa huoneessa olevan ilman tilalle. Kun ilma vaihtuu tehokkaasti, myös esimerkiksi ihmisten hengityksen mukana leviävät aerosolit ja niiden kyydissä olevat virukset poistuvat nopeammin. Näin käy myös koronavirukselle.

”Jo entuudestaan on ollut selvää, että esimeriksi koronavirus leviää helpoiten juuri sisätiloissa. Tähän on yksinkertainen syy: ulkona ilmatilaa on enemmän, ja mahdolliset viruksia levittävät aerosolit leviävät laajemmalle alueelle ja laimenevat. Sisätiloissa leviämistilaa on rajallisesti, jolloin myös viruspitoisuus kasvaa ihan eri lukemiin”, L&T:n desinfiointi- ja puhdistusratkaisujen asiantuntija Minna Cooper selventää.

Miten ilmanvaihdon kunnon voi varmistaa?

Ilmanvaihdon kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti, mutta varsinkin nyt koronapandemian pitkittyessä IV-järjestelmän toimivuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Myös WHO on antanut suosituksen ilmanvaihdosta koronaviruksen leviämisriskin pienentämiseksi.

Ilmanvaihdon tehokkuuden voi jokainen käyttäjä arvioida helposti: toimiva ilmanvaihto nimittäin pitää ilman raikkaana ja saa käyttäjien olon tuntumaan kevyeltä.

”Hyvän ilmanvaihdon pitäisi saada aikaan se, että sen olemassa oloa ei edes huomaa. Toisin sanoen hyvä ilmanvaihto on hajuton, pölytön, äänetön ja lämpötilaltaan käyttäjille optimaalinen. Tunkkainen haju kertoo aina ilmanvaihtojärjestelmässä olevista ongelmista”, L&T:n kiinteistötekniikan LVI-yksikön asiantuntija Mikko Elomaa summaa.

Ammattitaitoinen IV-huolto säästää sekä kustannuksia että energiaa

Entä sitten, jos kiinteistön ilma tuntuu tunkkaiselta?

" IV-järjestelmän kunnon kartoitus kannattaa aina tehdä asiantuntijoiden toimesta, jotta toimenpiteet osataan kohdistaa oikeisiin asioihin ja mahdolliset huolto- ja korjaustyöt pystytään tekemään mahdollisimman kustannustehokkaasti. Jos järjestelmää lähtee itse säätämään, pitää aina varmistua, että säädöt eivät heikennä järjestelmän toimintaa", Elomaa vastaa.

Paras tekohengitys ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan parantamiseen on Elomaan mukaan usein ilmansuodattimien vaihto ja IV-kanavien puhdistus.

"Puhtaat kanavat mahdollistavat sen, että ilma pääsee kulkemaan kanavia pitkin helposti eikä mukaan tartu epäpuhtauksia. Puhdas ilmanvaihtojärjestelmä kuluttaa myös vähemmän energiaa”, Elomaa kertoo.

Ilmanvaihtokanavien epäpuhtaudet heikentävät desinfioinnin tehoa

Koronaviruksen vuoksi tiloja myös desinfioidaan nyt ahkerasti siivoamalla sekä hyödyntämällä erilaisia pinnoitemenetelmiä ja ilmanpuhdistimia. Myös näiden desinfiointitoimenpiteiden tehokkuuden kannalta ilmastointikanavien kunto ja toiminta ovat merkittävässä roolissa:

"Jos kiinteistössä desinfioidaan tiloja, mutta ilmastointikanavia ei ole putsattu, on desinfiointikin pahimmassa tapauksessa täysin hyödytöntä.  Mahdolliset kanavissa olevat kontaminoituneet kuitulähteet nimittäin kulkeutuvat järjestelmän kautta takaisin huoneilmaan ja saastuttavat siten tilan uudelleen", Elomaa toteaa.

Ilmanvaihtoon tulevan ilman pitäisi aina olla ulkoilmaa ja se tulisi mitoittaa käyttöasteen mukaan. Tiloissa, joissa oleskellaan koko ajan, ilmanvaihdon pitäisi olla toiminnassa keskeytyksettä. Elomaa kehottaakin huomioimaan tilakohtaiset tarpeet ilmanvaihdossa:

"Esimerkiksi ravintoloissa vaaditaan ilmanvaihdolta erilaisia ominaisuuksia kuin asuinkiinteistöissä, toimistoissa tai varastotiloissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ilmanvaihtoa ei saisi koskaan sammuttaa kokonaan, vaikka monet kiinteistöt saattavatkin olla tällä hetkellä tyhjillään."

Haluatko tietää, miten kiinteistösi ilmanvaihtojärjestelmä voi?

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään! Tarjoamme ilmanvaihtopalvelut valtakunnallisesti kaikentyyppisiin kiinteistöihin toimistoista teollisuushalleihin.

Lue lisää ja tilaa ilmanvaihtojärjestelmän kartoitus 

Toimiva ilmanvaihto pienentää infektioiden leviämisriskiä, mutta ei poista sitä kokonaan

Vaikka koronaviruksen ehkäisemiseen on tarjolla monia tapoja, on jokaisen silti kannettava oma kortensa kekoon viruksen pysäyttämiseksi. Ilmanvaihdon tehostamisen, desinfiointiratkaisujen tai ilmanpuhdistimien varaan ei voi täysin tuudittautua.

”Me L&T:llä pyrimme monin eri palveluin ja keinoin parantamaan asiakkaidemme tilojen hygieniaturvallisuutta, mutta jokaisella on kuitenkin oma, henkilökohtainen roolinsa viruksen leviämisen ehkäisyssä. Vaikka tiloissa olisikin ilmanvaihto kunnossa, pinnat olisi käsitelty katalyysipinnoitteella ja siivousta olisi tehostettu, on tilan käyttäjien silti muistettava pitää turvavälejä , käyttää hengityssuojaimia sekä desinfiointivälineitä ja pestä käsiä. Ja jos tiloissa todetaan tartuntaepäily, kannattaa paikalle tilata aina infektiotorjunnan ammattilaiset hoitamaan desinfiointi”, Cooper muistuttaa.


Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.