Siirry sisältöön

Vinkki

Tyhjän kiinteistön huoltovinkit – harkitse juuri nyt ainakin näitä!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Tyhjän kiinteistön huoltovinkit – harkitse juuri nyt ainakin näitä!</span>

Koronaviruksen vuoksi vähentyneen kiinteistöjen käyttöasteen voi hyödyntää hoitamalla poikkeustilan aikana sellaisia toimenpiteitä, joita normaalikäytön aikana on hankala tai jopa mahdoton toteuttaa.

Monet yritykset ja julkisen sektorin toimijat ovat jo tarttuneet tuumasta toimeen ja säätäneet tyhjillään olevat kiinteistöt ja toimitilat vastaamaan poikkeustilanteen tarpeita . Mutta mitä seuraavaksi, kun lämmitys-, sähkö- ja ilmanvaihtokustannukset on jo saatu kuriin? Käsittelimme aihetta hiljattain webinaarissa, jonka tallenteen löydät täältä . Tässä artikkelissa tarjoan vielä hieman lisää ideoita, joiden avulla ikävästä tilanteesta voi myös hyötyä oikein valittujen huoltotoimenpiteiden avulla.

Liikekiinteistöt

Ravintolat ja muut ravitsemusliikkeet sulkivat ovensa asiakkailta koko Suomessa perjantaina 3.4. ja näillä näkymin sulku jatkuu aina 31.5. asti. Ravintolakiinteistöjen lisäksi myös monien muiden liikekiinteistöjen käyttöaste on nyt huomattavasti alhaisempi, koska poikkeustilanteen vuoksi ylimääräisiä ostosreissuja suositellaan välttämään.

Hiljentyneet liikekiinteistöt mahdollistavat erilaisten huoltotoimenpiteiden suorittamisen huomattavasti tavanomaista helpommin. Työt eivät aiheuta haittaa asiakkaille ja henkilökunnalle kun ne suoritetaan tyhjässä kiinteistössä. Monesti myös aikataulut ovat helpommin ja nopeammin sovitettavissa tavanomaiseen virka-aikaan, jolloin voidaan välttää ilta-, yö- ja ylitöiden aiheuttamia lisäkustannuksia.

Ota liikekiinteistöjen huollossa huomioon ainakin nämä:

  • Ilmastointi – Nyt on täydellinen aika huoltaa erilaiset ilmanvaihtolaitteet. Esimerkiksi ulko-ovien läheisyydessä sijaitsevat lämmittävät oviverhopuhaltimet on helppo huoltaa, kun tavanomainen ihmisvirta on poissa. Samoin esimerkiksi ravintoloiden keittiöissä sijaitsevat rasvakanavat kannattaa nuohota nyt, jotta tilanteen normalisoituessa kokit pääsevät aloittamaan työnsä jälleen puhtaalta pöydältä.
  • Sammutustekniikka – Palokellot on lain mukaan tarkistettava säännöllisesti. Nyt on oiva aika suorittaa näiden testaukset ilman häiriötä asiakkaille tai työntekijöille. Myös palokatkokartoituksia, eli erilaisten palo-osastojen välisten läpivientien toteutuksia, voidaan nyt tehdä ja tarkistaa nopeasti ja vaivattomasti.
  • Kylmätekniikka – Kevään kynnyksellä erityisesti erilaiset jäähdytysratkaisut kannattaa laittaa kuntoon. Puhallin- ja jäähdytyskonvektorit saadaan huollettua ja puhdistettua tehokkaasti ennen kesäkauden alkamista, mikäli mahdollisuuteen tarttuu nyt kun siihen aikaa on.

Toimistokiinteistöt

Myös useimmat toimistorakennukset ovat nyt tyhjillään, koska valtaosa työntekijöistä on siirtynyt kotikonttoreiden suojiin. Etätyöskentely vaatii erilaista huolenpitoa omasta ja kollegoiden jaksamisesta, mutta myöskään työyhteisön tärkeimmän kohtaamispaikan hyvinvointia ei kannata edes poikkeustilanteessa tyystin unohtaa.

Kiinnitä toimistokiinteistöissä huomiota erityisesti näihin:

  • Valaistus – Nyt on erittäin otollinen aika käydä läpi vaikeissakin paikoissa sijaitsevat lamput ja korjata palaneiden tilalle toimivat valaisimet. Tällä hetkellä toimitusjohtajankin työhuoneeseen on tavanomaista helpompi päästä piipahtamaan.
  • Jäähdytys – Huonekohtaiset jäähdytysjärjestelmät ja niiden säädinjärjestelmät on nyt helppo tarkastaa ja huoltaa ilman ylimääräistä häiriötä. Yllättävän usein ovenpielessä sijaitsevat nappulat eivät todellisuudessa vaikuta lämpötilaan mitenkään, joten tällä on aidosti vaikutusta myös työntekijöiden viihtyvyyteen.
  • Lämmitys – Vaikka lämmityksen tarve tällä hetkellä vähenee, tulee se jälleen kesän jälkeen ajankohtaiseksi. Nykyinen tilanne ei toivottavasti lähiaikoina ole uusiutumassa, joten myös patteriverkostojen huollot ja tasapainotukset kannattaa hoitaa nyt pois alta.

Julkiset kiinteistöt ja ulkoalueet

Myös monet julkiset kiinteistöt, kuten koulut, uimahallit ja muut harrastetilat ovat nyt tyhjillään. Näissäkin on nyt otollinen aika toteuttaa erilaisia huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Esimerkiksi koulujen huollot suoritetaan useimmiten kesäkuukausien aikana, mutta nykyinen tilanne mahdollistaa näiden toimenpiteiden suorittamisen tänä vuonna hieman etuajassa.

Tästä on etua erityisesti aikataulujen suhteen – resursseja on nyt vapautunut muualta, joten tekijät löydetään yleensä varsin vikkelästi kohteeseen kuin kohteeseen. Myös nämä työt pystytään nyt tekemään virka-ajan puitteissa, jolloin ylimääräisiltä ylityö- ja iltalisiltä vältytään ja kustannuksetkin pysyvät kurissa.

Huomioi julkisissa kiinteistöissä ja ulkoalueissa nämä:

  • Perusparannukset ja kunnossapito – Kun tavanomaiset huoltotarpeet ovat vähentyneet ihmisten pysytellessä sisätiloissa, löytyy perusparannuksiin ja kunnossapitoon tällä hetkellä runsaasti työvoimaan.
  • Parkkipaikat – Autot pysyvät nyt enimmäkseen kotitalleissaan, joten autiot pihat ja parkkipaikat tarjoavat turvallisen työympäristön erilaisille huoltotoimenpiteille. Esimerkiksi sähkönsyötöt sähköautojen latauspisteille on nyt helppo rakentaa ilman väliaikaisia parkkijärjestelyjä tai muuta ylimääräistä haittaa.
  • Pihat ja viheralueet – Ei olisi myöskään huono idea laittaa juuri nyt taloyhtiön piha-aluetta ja vaikkapa kukkaistutuksia kuntoon. Sama pätee myös julkisiin puisto-, leikki- ja ulkoilualueisiin. Hyvinvoivat ja vehreät istutukset sekä viheralueet vaikuttavat kummasti myös ihmisten mielialaan ja muistuttavat siitä, että elämä jatkuu.

Nyt ei kannata pysähtyä ja jäädä odottamaan että kriisi loppuu, vaan ennemmin kääriä hihat ja siirtää katse kriisin jälkeiseen aikaan! Ennen pitkää saapuvaa arkea voimme helpottaa jo nyt huoltotoimenpiteiden avulla. Valmistautumalla etukäteen, pääsemme kyllä takaisin jaloillemme.

Mikäli kaipaat apua tyhjien kiinteistöjen kanssa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeella tai soittamalla numeroon 010 636 7000 !

 

 

OTA YHTEYTTÄ

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.