Siirry sisältöön

Vinkki

Ohjeita kodin ongelmajätteiden kierrätykseen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Ohjeita kodin ongelmajätteiden kierrätykseen</span>

Tyhjiä paristoja kaukosäätimestä, tuolin entisöinnistä jääneitä maalipurkkeja, käytettyjä loisteputkia tai vanhentuneita lääkkeitä; jokaiseen kotitalouteen kertyy vaarallista jätettä hiljalleen tai nopeasti vaikkapa remonttien yhteydessä.

”Väärin säilytettyinä, lajiteltuina ja kierrätettyinä nämä vaaralliset jätteet voivat muodostaa vaaran itselle, ympäristölle ja omaisuudelle”, varoittaa Lassila & Tikanojan teollisuuspalveluiden myyntipäällikkö Vesa Pölkki.

Akkujen, paristojen ja loisteputkien kaltaisen jätteiden lajittelu ja kierrätys on valtaosalle suomalaisista jo tuttua puuhaa. Monesti kuitenkin maalien, liuottimien ja kyllästetyn puun tapaisia vaarallisia jätteitä kuitenkin varastoidaan ja tuhotaan edelleen henkilöitä ja ympäristöä vaarantavalla tavalla kotitalouksissa. Myös öljyillä, maaleilla tai liuottimilla kyllästetyt rätit ovat vaarallista ja erilliskierrätettävää jätettä.

Oikein varastoidut jätteet eivät aiheuta vaaraa



Vaarallisen jätteen kierrätyksen pohjana on sen oikeaoppinen lajittelu ja varastointi. Paras keräysväline kotitaloudessa vaaralliselle jätteelle on sen alkuperäispakkaus. Esimerkiksi puhki palaneen loisteputken voi säilöä pahvikoteloon jossa se on myyty, maalijämät maalin tahraamine rätteineen voi jättää maalipurkkiin ja lääkkeet lääkepakkauksiin.

”Koskaan ei saisi vaarallisia jätteitä sekoittaa toisiinsa. Tavalliset kuluttajat eivät voi tietää minkälaisia reaktioita aineiden sekoittumisesta voi aiheutua”, Pölkki ohjeistaa.

Aineiden kuumenemiset ja tulipalot ovat tyypillisiä esimerkkejä väärin säilöttyjen vaarallisten jätteiden reaktioista. Vaarallisista jätteistä voi myös nousta myrkyllisiä kaasuja joko reaktion seurauksena tai luonnollisen haihtumisen myötä. Tästä syystä nesteitä sisältävät pakkaukset ja aineet, kuten maalit, liuottimet ja akut tulisi aina varastoida hyvin ilmastoidussa ja tasaisen lämpimässä tilassa.

Väärin varastoidun vaarallisen jätteen vuodoista, reaktioista tai väärin lajittelusta voi aiheutua vaaraa henkilöille, luonnolle ja omaisuudelle. Esimerkiksi huolimattomasti varastoidut liuottimet voivat johtaa kodin tulipaloon ja akkunesteen tai öljyn vuoto voi pilata vesistön.

Vaarallisista jätteistä on helppo hankkiutua eroon


Mitään vaarallista jätettä ei kuitenkaan tulisi säilöä kotitaloudessa kauaa, vaan se tulisi pikaisesti toimittaa oikeaan vastaanottopaikkaan.

”Kotitalouksien vaarallisille jätteille on jokaisessa kaupungissa ja kunnassa vastaanottopisteet, joihin ne otetaan veloituksetta vastaan. Lisäksi osan vaarallisista jätteistä voi viedä samaan paikkaan mistä tuote on hankittu”, Pölkki ohjeistaa.

Vanhentuneet lääkkeet voi siis tuoda takaisin apteekkiin, akut ja paristot voi viedä niitä myyviin liikkeisiin. Vaaralliselle jätteelle on myös erillisiä keräyspisteitä ympäri Suomea, joihin voi tuoda vaikkapa suurempia määriä kyllästettyä puuta.

Vaarallista jätettä voi syntyä tai löytyä kotitalouksista myös suurempia määriä kerralla. Esimerkiksi öljylämmitystä vaihdettaessa kaukolämpöön tai maalämpöön tulisi öljylämmitysjärjestelmä puhdistaa vanhasta öljystä perusteellisesti. Juuri ostetusta tai peritystä kiinteistöstä saattaa myös löytyä yllättäen suuria määriä edellisen omistajan väärin säilömiä vaarallisia jätteitä. Tällaisissa tapauksissa kannattaa sopia L&T:n kanssa vaarallisen jätteen noudosta ja puhdistuksesta, jonka lopussa omistaja saa todistuksen tilojensa ja järjestelmiensä puhtaudesta ja turvallisuudesta. Suuria määriä vaarallista jätettä saavat kuljettaa vain L&T:n ammattilaisten kaltaiset erityiskoulutetut ja erityisvälineitä käyttävät työntekijät.

L&T:n haltuun päätyvä vaarallinen jäte tehdään vaarattomaksi ja sen sisältämät kierrätyskelpoiset materiaalit kuten akkujen osat lähetetään uudelleen teollisuuden käyttöön. Pientä tarkkuutta noudattamalla, vaarallisimmistakin kotitalouden jätteistä saadaan näin vaaratonta uusiokäytettävää raaka-ainetta.

Katso kodin lajitteluohjeet täältä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.