Siirry sisältöön

Vinkki

Viisi kysymystä ja vastausta dataohjatusta siivouksesta

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Viisi kysymystä ja vastausta dataohjatusta siivouksesta</span>

Hybridityö on nykypäivänä arkea useissa yrityksissä, ja monen toimitilan käyttöaste voi vaihdella merkittävästi. Samalla tulee kiinteistön ylläpitäjän ja käyttäjän toimesta mietittyä, pitäisikö siivouksen määrää vähentää. Oikeasti pitäisi pohtia, miten turvataan puhtaat työskentelytilat, mutta entistä järkevämmin ja vastuullisemmin.

Dataohjatun siivouksen asiantuntija ja kehityspäällikkö Elina Hälikän mukaan puhtaudesta ei tarvitse tinkiä, vaan se voidaan toteuttaa entistä järkevämmin hyödyntämällä teknologiaa.

Dataohjatun siivouksen avulla voidaan tehostaa ja parantaa siivouksen laatua merkittävästi sekä kohdistaa toimenpiteet kustannustehokkaasti sinne, missä niitä aidosti tarvitaan.

Kokosimme viisi eniten kysyttyä kysymystä dataohjatusta siivouksesta vastauksineen:

Mistä dataohjatussa siivouksessa on käytännössä kyse?

Dataohjatussa siivouksessa seurataan teknologian avulla kiinteistön käyttöasteita ja kävijämääriä sekä siivouksen etenemistä reaaliajassa. Datasta saadun tiedon avulla ohjataan siivous niihin tiloihin kiinteistössä, joissa on ollut käyttöä ja jätetään vähemmälle huomiolle ne tilat, joissa käyttö on ollut vähäistä. Esimerkiksi ohjataan siivous runsasliikenteisiin tiloihin ja kosketuspintoihin, kuten kaiteisiin, ovenkahvoihin ja hissien painikkeisiin.

Miten siivoojat ja alan ammattilaiset suhtautuvat datan hyödyntämiseen osana siivoustyötä?

Aluksi ajatusmallien muuttaminen perinteisestä kalenteriin lukitusta siivouksen tuottamisesta dataohjauksen malliin oli haasteellista. Positiivisten kokemusten myötä myös työntekijöidemme silmät ovat avautuneet uudelle. Siivoojilta saamamme palautteen mukaan datan hyödyntäminen on helpottanut heidän työtään ja lisännyt työtyytyväisyyttä. Lisäksi esihenkilöt ovat saaneet uuden apukeinon työn ohjaukseen.

Mitä hyötyjä dataohjattu siivous tuo työntekijän näkökulmasta?

Työntekijälle avautuu yhdellä silmäyksellä näkymä oman siivousalueen tilanteeseen: mitkä tilat ovat siivousta vailla ja mitä tiloja ei tarvitse juuri nyt huomioida. Siivooja näkee myös esimerkiksi wc-annostelijoiden täyttöasteet ja pystyy huolehtimaan ensimmäisenä ne tilat kuntoon, joissa on esimerkiksi käsipaperi loppumaisillaan. Nämä voivat tuntua pieniltä jutuilta, mutta arjessa ne lisäävät tilojen viihtyisyyttä ja käyttömukavuutta.

Siivooja näkee myös mahdolliset asiakkaalta tulleet lisäpalvelupyynnöt. Asiakas saa tiedon, kun pyyntö on vastaanotettu ja työ suoritettu. Näin vältetään myös turhat viestikatkokset.

Mitä hyötyjä dataohjattu siivous tuo asiakkaan näkökulmasta?

Asiakkaalle dataohjatun siivouksen hyöty näkyy käyttöastetietoina kiinteistöstä, mikä auttaa asiakasta optimoimaan toimitilansa vastaamaan käyttötarvetta ja tuo näin kustannushyötyä.
Kun ylläpitosiivouksesta säästyy työaikaa esimerkiksi flunssakautena tehostamaan esimerkiksi kaiteiden ym. pyyhintää, vähentyy lisä- ja tilaustöiden määrä ja näin kustannuksetkaan eivät nouse. Samalla myös tuetaan kiinteistössä asioivien terveenä pysymistä.

Asiakas voi myös hyödyntää järjestelmää muun muassa kokousvarauksiin tai olosuhdeseurantoihin kuten lämpötilan ja ilmanlaadun seurantaan. Mikäli sopimukseen kuuluu raportoitavia työtehtäviä, ne raportoituvat reaaliaikaisena eikä erillistä raportointia enää tarvita. Dataohjattu siivous parantaa näin monella tavoin asiakaskokemusta ja lisää luottamusta palvelun laatuun.

Onko dataohjattu siivous vastuullisempaa kuin tavallinen siivous?

Vastuullisuuden näkökulmasta dataohjauksella on montakin merkitystä. L&T:n siivouksen vastuullisuusindeksi koostuu ympäristövastuusta, sosiaalisesta vastuusta sekä toiminnan laatuvastuusta.

Tarpeenmukainen ja kohdistettu siivous säästää ympäristöä, kun esimerkiksi kemikaaleja kuluu vähemmän. Samalla optimoidaan myös resurssien käyttö.

Teettämämme työntekijäkyselyn perusteella dataohjattu siivous on parantanut työntekijöidemme kokemaa arvostusta työssään, ja he saavat positiivista palautetta enemmän kuin aiemmin.

Paras tapa varmistaa siivouksen vastuullisuus on valita vastuullinen siivousalan kumppani, joka pystyy toimimaan läpinäkyvästi ja kestävästi. Dataohjattu siivous ei siis ole vain järkevä vaan vastuullinen valinta.

Tutustu siivouksen palveluihimme

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.