Siirry sisältöön

Asiakastiedote

Kostea löylyhuone on mikrobien paratiisi

  • 3 minuutin lukuaika

Koko Suomen toivotaan saunovan lauantaina 27.7. Ylen saunomisen teemapäivänä. Mutta unohtuiko saunan pesu? Kesän ja kesäkauden monelle mökkeilijälle aloittaa juhannus ja silloin mökin sauna on saatettu siistiä, mutta harva on pessyt saunan tarpeeksi huolellisesti.

Ei hätää – myöhäistä ja turhaa se ei ole nytkään! Varsinkin mökkisaunoja lämmitetään monessa perheessä pikku-uimareita varten pitkin päivää, jolloin sauna on kostea ja hyvin lämmin päivätolkulla. Pesutilojen lämpö ja kosteus tarjoavat niin hyvät elinolot mikrobeille, että säännöllisen perusteellisen siivouksen tarve on hyvä ottaa vakavasti. Hyvän hygienian lisäksi se lisää viihtyisyyttä ja auttaa pidentämään rakenteiden ikää.

Saunaan tullaan rentoutumaan ja viettämään aikaa. Näin kesäaikaan ja etenkin mökeillä rentoutuminen korostuu entisestään. Saunojalla on aikaa katsella ympärilleen, eikä kukaan halua miettiä, millaisia saunakavereita lauteiden alla piilottelee.

”Pelkkä jouluna ja juhannuksena peseminen ei oikein riitä. Saunan pesussa nimenomaan säännöllisyys on merkittävää, ettei biofilmit ehdi muodostua riesaksi asti. Ne ovat mikrobeista muodostuneita ’kerrostaloja’. Biofilmi muodostuu, kun mikrobit lisääntyvät eikä niitä pestä välillä pois. Tähän auttaa mekaniikka – eli harjausta, hankausta, koneen käyttöä. Hyvä puhdistus, ja pesu, kuivaus on myös tärkeä työvaihe”, L&T:n siivouspalveluiden palvelunhallintapäällikkö Paula Silvennoinen tiivistää.

Silvennoinen vinkkaa, että saunan siisteydessä auttaa laudeliinojen käyttö, käytön jälkeen huuhtelu ja hyvä kuivaus ja tuuletus.

”Yllättävän tyypillistä on se, että saunotaan ja ”biletetään”, mutta jälkihuoltotyöt jätetään tekemättä, eli likavedet – ne hikivedet – kuivuvat lauteille. Mikrobeilla alkaa juhlat, kun ihmisten juhlat päättyvät.”

Alapinnat syyniin

Kotien ja mökkien saunoihin pätevät samat lainalaisuudet kuin taloyhtiöiden saunoihin. ”Lauteiden alapinta on yksi eniten puhdistusta kaipaavista kohteista, koska alapintojen kautta valuu paljon vettä ja ylläpitosiivouksella puhdistetaan vain yläpinnat. Pesuhuoneen puolella likaa keräävät kaakelit ja niiden välit, joihin jää suihkussa käynnin jäljiltä kehon rasvoja ja pesuaineiden jäämiä. Ne vaativat pintyttyään tehokkaan puhdistuksen”, Silvennoinen kertoo.

Puulämmitteisestä kiukaasta aiheutuu lisäksi jonkin verran roskaa, joka kulkeutuu saunatiloihin puiden mukana. Pesuvadin pitäminen mökkisaunan portailla on vanha hyvä tapa jättää ainakin rannan roskat pihan puolelle. Siihen pienet ja isommatkin uimarit voivat sujauttaa jalkansa huuhdellen irtoroskat jaloista.

Puhdas sauna kestää

Siivous pitää saunan rakenteet kunnossa ja hyvillä rakenteilla siivous helpottuu. Siivous saa siis todellakin saunan kestämään kauemmin. Ummehtunut tuoksu kertoo kosteudesta ja vaikuttaa merkittävästi saunomisen mielekkyyteen.

Siivouksen lisäksi saunan puhtauteen vaikuttavat saunan rakenteet ja pintamateriaalit, ilmanvaihto sekä käyttötiheys ja saunojien määrä. Varsinkin kesällä mökkisauna saatetaan lämmittää pikku-uimareille useaan kertaan päivässä, jolloin sauna on hyvin lämmin ja vähän kostea päivätolkulla. Saunan puhtautta voi edistää pesemällä saunan aina käytön jälkeen ja huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta, joka yhdessä saunan jälkilämmön kanssa kuivattaa tilan tehokkaasti. Puhdistettujen lattiakaivojen kautta saunan vedet poistuvat nopeasti eivätkä jää makaamaan lattioille.

”Jos sauna on vasta rakenteilla, kannattaa satsata ylös nostettaviin ja helposti puhdistettaviin lauteisiin, mikä helpottaa saunan puhtaanapitoa. Lisäksi suunnittelussa tulisi miettiä veden valumista ja tilojen kuivumista”, Silvennoinen toteaa.

Puhtaudesta paloturvallisuuteen

Palvelunhallintapäällikkö Silvennoinen muistuttaa, että saunan siivouksen yhteydessä kannattaa uhrata muutama ajatus myös saunan paloturvallisuudelle.

”Saunan puhtaudesta huolehdittaessa ei puhuta vain hygieenisyydestä. Hormi ja tulisija ovat tarkistettava säännöllisesti. Kun hormi vetää hyvin ja tulisijassa poltetaan vain kuivaa puuta, hormi säilyy hyväkuntoisena”, Silvennoinen kertoo.

Karstainen ja tuhkainen tulisija yhdistettynä nuohoamattomaan hormiin avaa mahdollisuuden tuhoisalle tulipalolle, joista luetaan liian usein lehtien lööpeissä. Myös lattian ja lauteiden roskat – esimerkiksi saunavastojen aiheuttamat kuivat lehtiroskat – voivat aiheuttaa vaarallisia tulipaloja.

”Sauna ei ole tavaroiden tai vaatteiden säilytys- tai kuivatuspaikka”, Silvennoinen tähdentää.

JOKA SAUNAN PESUVINKIT

Viihtyisyyden ja hyvän hygienian lisäksi saunan siivous auttaa pidentämään rakenteiden ikää. ”Muista pesujen säännöllisyys! Pelkkä juhannus- ja joulupesu eivät riitä”, Silvennoinen alleviivaa vielä kerran.

Tee näin:

Huuhtele puupinnat ensin lämpimällä vedellä, jotta puun syyt avautuvat. Levitä sitten puhdistusaineliuos aina kostealle pinnalle pesimen tai harjan avulla. Älä anna pesuaineliuoksen kuivua pinnalle. Huuhtele pinnat lämpimällä vedellä ja viimeiseksi kylmällä vedellä, jolloin puun syyt menevät kiinni. Muista pestä myös vadit, harjat, sienet ja lattiakaivo. Lopuksi kuivaa lattiapinnat ja tuuleta tila raikkaaksi.

Pesun jälkeen saunaa voi koristella esimerkiksi lasten kanssa vaikkapa pihalta poimituin kukkasin. Urakan päätteeksi voit myös sitoa komeita tuoreita saunavihtoja rauduskoivun oksista.

Lue lisää saunapäivästä Ylen sivuilta täältä.

Lisätietoja:

Paula Silvennoinen, siivouspalveluiden palvelunhallintapäällikkö, 050 470 9327, paula.silvennoinen@lassila-tikanoja.fi