Siirry sisältöön

Blogi

Mikä on ensimmäisen työpaikan merkitys nuorelle?

Escocia Nsuku | HR-konsultti
Escocia Nsuku | HR-konsultti
  • 3 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Mikä on ensimmäisen työpaikan merkitys nuorelle?</span>

L&T:n työntekijöistä 12,6 % on alle 25-vuotiaita (tilasto 31.10.2019). 25-29-vuotiaita on 13,5 % kaikista työntekijöistämme. Työnhakijoistamme lähes puolet on ollut alle 30-vuotiaita vuosina 2018 ja 2019. Nuorten tuomat uudet ideat ja tapa ajatella, ovat meille korvaamaton lisä, ja samalla jatkuva haaste kehittyä työnantajana monella tapaa. Luvuista voidaan todeta, että tätä materiaalia itsemme haastamiseen ainakin riittää, samoin kuin kiinnostusta L&T:hen nuorten työnhakijoiden parissa.

Tämän hetken nuoret ovat tietoisia itsestään ja odottavat työpaikaltaan muutakin kuin rahallista korvausta. Emme kuitenkaan voi työnantajana vain todeta, että nuoret kaipaavat merkityksellistä työtä, jossa voivat toteuttaa itseään ja kokea itsensä tervetulleiksi, sillä se on ollut tiedossa jo pitkään. Meidän täytyy haastaa itseämme pidemmälle. Tarjoammeko esimerkiksi konkreettisten työmahdollisuuksien lisäksi myös laadukkaita ensimmäisiä työkokemuksia ja tutustumisia työelämään? Vaikka meillä on paikkoja, joihin ei työaika- ja työturvallisuuslainsäädännön takia voida palkata alle 18-vuotiaita, suureen osaan varsinkin siivouksen kesätyöpaikoista voidaan rekrytoida nuoria, joilla ei ole vielä mitään työkokemusta. Asenne työtä kohtaan on vaikkapa siivoustöissä ratkaiseva osaamisen osa-alue ja hyvää työasennetta löytyy kaikista ikäluokista.

Miksi ensimmäinen työpaikka on niin tärkeä?

Kokemus vahvasta ja toimivasta osallisuudesta nuorta ympäröivään yhteiskuntaan saattaa olla yksi merkittävimmistä syrjäytymistä ehkäisevistä asioista. Suurin ongelma syrjäytymiskeskusteluissa on se, että syrjäytymisellä ei ole vakiintunutta määritelmää. Tämän vuoksi myös syrjäytyneiden määrää on vaikea arvioida. Työsuhde katsotaan tilastoissa merkkinä siitä, että ei ole syrjäytynyt. THL kuitenkin painottaa, että tilastoista ei voida määrittää kuka on syrjäytynyt. Voimme kuitenkin tarkastella kenellä on eniten riskitekijöitä.

Tutkimuksissa viitataankin yleensä yhteiskunnallisten järjestelmien ulkopuolelle jäämistä, koulutuksen ja sosiaalisten suhteiden puutetta sekä pitkäaikaista työttömyyttä syrjäytymisen indikaattoreina. Varsinkin nuorelle pitkäaikainen työttömyys ja siihen liittyvät ongelmat, kuten toimeentulo-ongelmat, ovatkin yksi suurimmista syrjäytymisen riskitekijöitä.

En usko, että mikä tahansa työsuhde ja työyhteisö automaattisesti johtaa osallisuuden kokemukseen, mutta työ antaa tilaisuuden arvon tuottamiseen, yhteisöön kuulumiseen ja merkityksellisyyden tunteeseen. Jo näistä syistä ensimmäisten työkokemusten laadukkaaseen johtamiseen täytyy nostaa arvoiseensa asemaan keskustellessamme tulevaisuuden työelämän luomisesta jo tänään. Se ei ole kuluerä vaan se on konkreettisesti sijoitus.

Ensimmäisen työviikon merkitys

Syrjäytymisen kannalta ensimmäinen työviikko on ratkaiseva. Esimiehellä onkin merkittävä rooli ensimmäisinä päivinä. Ensimmäinen työviikko osoittaa nuorelle työn sisällön ja antaa mahdollisuuden pohtia onko työ mielekäs. Tämän takia innostava ja kattava alkuperehdytys on avainasemassa onnistumiseen. Tavoitteenamme on aina kouluttaa esimiehiämme siihen, että he kykenevät luomaan luottamuksen ilmapiirin kaikkien työntekijöidemme kanssa. Talon pelisäännöt ja muut toimintamallit kerrotaan hyvin selkeästi nuorelle ja autetaan heitä sopeutumaan uuteen ilmapiiriin. Tältä osin voimme yrityksenä olla mukana syrjäytymisen ehkäisemisessä. Me tarjoamme mahdollisuuden liittyä uuteen yhteisöön.L&T:n tavoitteena on saada nuori tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Me toimimme opastajana ja henkisenä tukena kokonaisen uuden elämänvaiheen alussa. Haluamme korostaa, että meidän talossa on tilaa myös virheille. Onnistunut työviikko motivoi jatkamaan ja mahdollisesti sitoutumaan työnantajaan pidemmäksi ajaksi. Hymyilevän ja innostuneen nuoren mukana vastuun pallo tulee heitetyksi takaisin meille työnantajana: muistammehan varmistaa, että motivaatiomme kasvaa aina vain paremmaksi työnantajaksi ei kuihdu! Ja tähän vastuun huutoon meidän jokaisen työnantajan on vastattava.

Lue lisää L&T:n monimuotoisuustyöstä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.