Siirry sisältöön

Blogi

Puujäte tarvitsee kiertotalousratkaisuja – biohiili on yksi niistä

Janne Hannula | Liiketoimintapäällikkö
Janne Hannula | Liiketoimintapäällikkö
  • 2 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Puujäte tarvitsee kiertotalousratkaisuja – biohiili on yksi niistä</span>

Puujätteelle tarvitaan uusia kierrätysratkaisuja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Merkittävä osa puujätteestä päätyy tällä hetkellä polttoon, sillä se on haluttua polttoainetta energiantuotantolaitoksissa. Kierrätyspuulla tai siitä valmistetulla raaka-aineella taas ei ainakaan toistaiseksi ole riittävästi kysyntää markkinoilla. Tällä hetkellä puujätettä hyödynnetään esimerkiksi lastulevyjen raaka-aineena, mutta puussa on mahdollisuuksia myös muuhun. 

Miten puujäte saadaan kiertoon ja mitä yritykset voivat sen eteen tehdä? Mitä mahdollisuuksia puujätteen hyödyntämiselle on polton sijaan? Tule kuulolle webinaariimme ja opi lisää! 

Puujätteen kierrättäminen on haasteellista, sillä uusiokäyttömahdollisuuksia on ollut tarjolla vähän. 

Pieni osa L&T:n asiakkailta tulevasta puujätteestä toimitetaan lastulevyteollisuuden käyttöön muualle Eurooppaan, mutta puujätteen pitkät kuljetusmatkat lisäävät kierrätyskustannuksia. Siksi Suomeen täytyy saada uusia kierrätysratkaisuja puulle. 

Kiertotalouteen ohjaavat myös lainsäädäntö ja EU:sta tuleva sääntely. EU on asettanut rakennusjätteiden kierrätysastetavoitteeksi 70 prosenttia, ja rakentamisen jätteistä jopa kolmannes on puuta. Pakkausjätteiden - myös puupakkausten - kierrätysastetta tulisi nostaa. 

Niissä kohteissa, joissa puujätettä syntyy, kaikki lähtee syntypaikkalajittelusta. Kohteisiin tarvitaan hyvät lajitteluohjeet ja henkilökunta tarvitsee koulutusta. Ennen kaikkea lajittelu on järjestettävä niin, että se on mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. 

Kun puujäte lajitellaan syntypaikalla oikein, sille on helpompi löytää kierrätysratkaisuja. Puulaadut ovat erilaisia, ja puussa voi olla esimerkiksi liimaa, lakkaa tai maalia. On tärkeää tunnistaa eri laatujen erot sekä mahdolliset käyttökohteet. 

Yksi mielenkiintoinen käyttökohde puujätteelle on biohiili. Biohiiltä voi käyttää esimerkiksi maanparannusaineena, vedenpuhdistukseen tai metalliteollisuuden pelkistimenä.

Miten puujätteen kierrätys saadaan käytännössä toimimaan? Millaisia lajitteluohjeita puujätteen syntypaikoille tarvitaan? Entä miten puujätteestä lopulta syntyy biohiiltä ja lasketaanko se täysin kierrätystuotteeksi? Ilmoittaudu webinaariiin, jossa kerromme lisää puujätteestä ja sen monipuolisista kiertotalousmahdollisuuksista!

Webinaarissa kuulet Lassila & Tikanojan, SRV:n ja PUHI:n näkemyksiä aiheesta:

Lassila & Tikanoja tavoittelee yli 70 %:n kierrätysastetta
Lassila & Tikanojan tavoitteena on saada asiakkaidensa jätteistä kiertoon yli 70 prosenttia. Tällä hetkellä mennään noin 58 prosentissa. Puujäte näyttelee merkittävä roolia kokonaisuudessa, mutta siitä kiertoon ohjautuu vain pieni osuus. Miksi näin on ja miten puujätteen kierrätystä voi vauhdittaa? Sitä webinaarissa kertoo L&T:n liiketoimintapäällikkö Janne Hannula.  

SRV panostaa syntypaikkalajitteluun työmailla 
Yksi suurimmista puujätteen tuottajista on rakennussektori. SRV:n tavoitteena on nostaa rakennustyömaidensa kierrätysastetta muun muassa panostamalla tehokkaaseen syntypaikkalajitteluun. Miten tässä on onnistuttu, ja miten puujätteen käy rakennustyömailla? Siitä webinaarissa kertoo SRV:n ympäristöpäällikkö Mari Levirinne-Kara. 

PUHI taikoo puujätteestä biohiiltä 
Yksi puujätteen mielenkiintoinen käyttökohde on biohiili. Mutta mitä biohiili oikein on, ja millaista puujätettä sen valmistamisessa voidaan hyödyntää? Entä miltä näyttää hiilensidonnan tulevaisuus? Biohiilen mahdollisuuksia webinaarissa avaa biohiiliyhtiö PUHIn toimitusjohtaja Elis Hirvonen.


l&t_webi_puu1200x628

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.