Siirry sisältöön

Referenssi

Elintarviketeollisuudessa korkea hygienia varmistaa tuotannon jatkuvuuden

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Elintarviketeollisuudessa korkea hygienia varmistaa tuotannon jatkuvuuden</span>

Koronavirus koskettaa kaikkia toimialoja, mutta harvalla alalla hygienia on yhtä suuressa roolissa kuin elintarviketeollisuudessa. Tuotantolinjastot ja ruoantuotannossa käytettävät koneet ja laitteet pestään ja desinfioidaan normaalioloissakin joka päivä.

“Korkea hygienia on elintarviketeollisuudessa turvallisen tuotannon A ja O. Siinä mielessä koronavirus ei ole muuttanut toimintatapojamme tuotantotilojen siivous- ja puhdistuspalveluiden osalta radikaalisti”, kertoo L&T:n liiketoimintapäällikkö Janne Vapamaa .

Käytössä ovat Vapamaan mukaan samat puhdistusaineet ja käytännöt kuin normaalistikin.

“Palvelumme varmistaa hygieeniset tuotantotilat ja on tärkeä osa asiakasyritysten lakisääteistä omavalvontaa”, Vapamaa jatkaa.

Kosketuspinnat ja oheistilat tehostetun ylläpitosiivouksen piirissä

Koronavirus on kuitenkin muuttanut käytäntöjä ja suosituksia kaikkialla, eikä elintarvikeala ole poikkeus. Varautuminen koronan toiseen aaltoon pitää uudet toimintamallit edelleen voimassa.

Suurimmat muutokset löytyvät Vapamaan mukaan muualta kuin muutenkin tiukassa puhdistusrytmissä olevista tuotantolinjastoista.

“Erilaisten kosketuspintojen, kuten ovenkahvojen, valokatkaisijoiden ja laitteiston ohjaustaulujen desinfiointitahtia on tiivistetty”, Vapamaa kertoo.

Oheistiloissa, kuten työntekijöiden tauko- ja ruokailutiloissa sekä pukuhuoneissa, toteutetaan myös tehostettua kosketuspintojen puhdistusta. Vuorotyötä tekevissä toimipisteissä näiden tilojen siivous pyritään rytmittämään aikaan ennen vuoronvaihtoa, jos se on käytännössä mahdollista. Puhdistuspalveluiden yksityiskohdat suunnitellaan ja sovitaan tietenkin yhdessä kunkin asiakkaan kanssa.

Myös L&T:n siivoojien toimintatapoja on muutettu koronan johdosta. He tulevat töihin porrastetusti, jotta turvavälien pitäminen pukuhuoneissa onnistuu. Sama porrastuskäytäntö koskee taukoja. Eri siivousryhmät pidetään erillään toisistaan, jotta mahdollisen koronaepäilyn tapauksessa mahdollisesti altistuneita olisi mahdollisimman pieni määrä.

“Koronaepäilyn tapauksessa meillä on selkeä ohjeistus siitä, miten mahdollisesti kontaminoituneet tilat eristetään ja puhdistetaan tehostetusti”, Vapamaa sanoo.

Entä jos koronaepäily iskee varautumisesta huolimatta?

Jos kaikista varotoimenpiteistä huolimatta tiloissa ilmenee koronatartuntaepäily, L&T:n epidemiasiivouksen iskuryhmä auttaa. Iskuryhmät on koulutettu desinfioimaan tiloja, joissa on mahdollisesti vieraillut koronavirukseen sairastunut henkilö.

Sulje ja merkitse kaikki ne tilat, joissa mahdollisesti sairastunut henkilö on vieraillut, tiedota tilanteesta työntekijöille ja kutsu sen jälkeen iskuryhmä paikalle 24/7-päivystyspuhelimesta: 010 636 2130. Nopeus on valttia, joten mitä rivakammin toimit, sitä todennäköisemmin hillitset tartuntoja ja sitä nopeammin saat myös tilat takaisin käyttöön ja mahdollisesti keskeyteen tuotannon käyntiin.

Lue tarkemmat toimintaohjeemme: Epäiletkö koronavirustartuntaa toimitiloissasi? Toimi näin

Vinkki: voit myös ladata tulostettavan pdf-version ohjeesta oman organisaatiosi käyttöön!

Puhtaanapito on kriittinen osa tuotannon jatkuvuutta

Vapamaa muistuttaa, että korkean hygienian ylläpito on kriittinen osa elintarviketeollisuuden tuotantoketjua.

“Jos tuotannossa käytettäviä tiloja ja kalustoa ei päästä siivoamaan päivittäin, tuotanto pysähtyy hyvin nopeasti kokonaan. Tuotteiden saatavuuden ja jopa huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että linjastot pysyvät käynnissä.”

Elintarviketuotannon siivouksen työntekijät ovat erikoiskoulutettuja ammattilaisia, joilla on L&T:n elintarviketeollisuuden puhdistuspassi. Ammattiosaamisella ja pitkällä kokemuksella elintarviketeollisuuden tuotantotilojen puhdistuksesta varmistamme korkean hygieniatason toteutumisen jokaisella siivouskerralla. Meidän työmme on varmistaa, että tilat, koneet sekä työvälineet ovat aina puhtaita ja turvallisia – oli kyse koronaviruksesta tai mistä tahansa muusta.

Lue lisää palveluistamme: Elintarviketeollisuuden tuotantotilojen siivous

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.