Siirry sisältöön

Referenssi

Espoolaisessa Meritorin koulussa siivous sujuu ilman kemikaaleja

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Espoolaisessa Meritorin koulussa siivous sujuu ilman kemikaaleja</span>

Espoolaisessa Meritorin koulussa kemikaaliton siivous tarkoittaa turvallisempaa toimintaympäristöä niin koulun oppilaille kuin siivoojille. Myös sosiaalinen vastuu on tärkeä arvo sekä L&T:lle että Espoon kaupungille.

Espoon Kivenlahdessa sijaitsevassa Meritorin koulussa ovat puhaltaneet uudet tuulet jo vuoden päivät. Vastikään peruskorjatussa koulurakennuksessa on suosittu kotimaisia materiaaleja, ja uutuuttaan kiiltävässä alakoulussa vallitsee valoisa, avara tunnelma.

Myös koulun siivous hoituu aiemmasta poikkeavalla tavalla: koulussa siivous tapahtuu L&T:n Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelman mukaisesti, joka painottaa sekä siivouksen sosiaalista vastuuta että ympäristövastuuta.

Käytännön toimenpiteet vievät koko alaa vastuullisempaan suuntaan: siivous hoituu nyt lähes kokonaan kemikaalittomasti, eikä pinnoille ehdi kertyä kemikaalijäämiä. Ainoastaan saniteettitilojen ylläpitopuhdistuksessa käytetään mietoa pesuainetta.

”Ylläpitosiivous tehdään ultrapuhtaalla vedellä. Se on vettä, josta on suodatettu pois kaikki epäpuhtaudet, ja sen ansiosta pinnat on helppo pitää puhtaana ilman kemikaaleja”, kertoo L&T:n kehityspäällikkö Paula Silvennoinen .

Meritorin koulu 08

Parempaa sisäilmaa ilman kemikaaleja

Ympäristönäkökulmat huomioiva siivous parantaa sekä jäteveden puhdistamisprosessia että rakennuksen sisäilman laatua. Myös pinnoille kertyvä kemikaalikuorma jää sen ansiosta minimaaliseksi.

”Sisäilman laatu on meille todella tärkeä asia, sillä sekä aiemmassa koulurakennuksessa että rakennusaikaisissa väistötiloissa kärsittiin sisäilmaongelmista. On hienoa, että käytössä ei ole enää lainkaan turhia kemikaaleja”, kiittelee koulun apulaisrehtori Anu Hillner .

Sekä Hillner että Meritorin koulun rehtori Matti Jokela kertovat L&T:n Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelman mukaisen siivouksen toimineen kouluympäristössä pääosin hyvin.

”Täällä on paljon vaaleaa pintaa, ja koska kaikki pinnat ovat uusia, meillä on kovat odotukset, että ne pysyvät siisteinä jatkossakin. Pyrimme ohjaamaan lapsia myös kasvatuksellisesti vastuullisuuden pariin. Lapset osaavat arvostaa uusia tiloja, kun tilat ovat siistejä ja turvallisia”, Jokela sanoo.

Meritorin koulu 01


Kestävämpää tulevaisuutta – pelkkä hinta ei ratkaise

Espoon kaupungille vastuullisen siivouksen käyttöönotto on ollut tärkeä arvovalinta.

”Kestävä kehitys on meille todella tärkeä arvo, ja pyrimme kokeilemaan erilaisia kestävämpää tulevaisuutta rakentavia ratkaisuja eri osa-alueilla”, kertoo kaupungin palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski .

Meritorin koulun kohdalla vastuullisuus on lisääntynyt monella eri tavalla. Espoo on kokeillut kemikaalitonta siivousta myös aiemmin, mutta Meritorin koulussa vastuullisuus on viety astetta pidemmälle: ympäristövastuullisuuden lisäksi myös sosiaalinen vastuu on huomioitu vahvasti.

”Esimerkiksi se, että kemikaaleja on aiemmin käytetty runsaasti, on ollut työturvallisuusriski niin siivoojille kuin koulussa työskenteleville lapsille ja aikuisille. Lisäksi kemikaalien runsas käyttö on kuormittanut ympäristöä”, Kalliokoski kertoo.

Kalliokoski kiittelee, miten vastuullisessa siivouksessa painotetaan ympäristönäkökulmien lisäksi myös muita vastuullisuuden osa-alueita.

”Sosiaalinen vastuu on meille myös tärkeä arvo. Haluamme, että sekä oma että yhteistyökumppaneiden ja palvelutuottajien henkilöstö voivat hyvin. Siksi emme kilpailutuksissakaan katso enää ensisijaisesti halvinta, vaan keskimääräistä hintaa”, hän sanoo.

  • Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelman mukaisesti toteutetun siivouksen myötä Meritorin koulussa on luovuttu lähes kaikista siivouskemikaaleista saniteettitilojen pesuainetta lukuun ottamatta.
  • Pinnat puhdistuvat ultrapuhtaalla vedellä, josta on suodatettu pois epäpuhtaudet.
  • Siivousvälineinä käytetään pesunkestäviä mikrokuituliinoja.
  • Lattiat puhdistetaan ja hoidetaan koneellisesti timanttilaikkojen avulla.
  • Vastuulliseen siivoukseen kuuluu myös sosiaalinen vastuu. Siivoojilla on asianmukaiset työsopimukset, ja palkka on aina työehtosopimusten mukainen. Työntekijöiden työhyvinvointiin ja työergonomiaan panostetaan, ja heillä on mahdollisuus kouluttautua työssään ja työn ohella.
  • Puhtaanapitopalveluita kehitetään yhteisvoimin Espoon kaupungin ja L&T:n kanssa.

”Sisäilman laatu on meille todella tärkeä asia, sillä sekä aiemmassa koulurakennuksessa että rakennusaikaisissa väistötiloissa kärsittiin sisäilmaongelmista. On hienoa, että käytössä ei ole enää lainkaan turhia kemikaaleja."

- Anu Hillner. Meritorin koulun apulaisrehtori

Tutustu Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelmaan

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.