Siirry sisältöön

Referenssi

Tehokas lajittelu puolitti sekajätteen määrän: kierrätysaste nousi 11 %

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Tehokas lajittelu puolitti sekajätteen määrän: kierrätysaste nousi 11 %</span>

Hiilijalanjäljen pienentäminen koostuu pienistä puroista. L&T:n Hiilineutraali jätehuolto auttoi Fixcel Groupia painamaan päästöjen määrää alas.

Puhtaan sisäilman rakennuksia valmistavassa Fixcel Group Oy:ssa on haettu jo pidemmän aikaa ympäristöystävällisimpiä ratkaisuja arjen tekemisen tueksi. Reilu vuosi sitten myös jätehuollon hiilijalanjälki nousi keskusteluun.

”Koska pyrimme kaikessa muussakin toiminnassa pienentämään hiilijalanjälkeä, oli loogista, että asiaa tarkastellaan myös jätehuollon näkökulmasta. Meillä henkilöstö johtoporrasta myöten on sitoutunut asiaan”, kertoo Fixcel Groupin tehdaspäällikkö Jukka Toivonen .

Alkuun pääseminen oli helppoa, sillä L&T:llä on kokemusta ja valmis konsepti hiilineutraalin jätehuollon järjestämisestä.

”Vertailimme laskelmia ja pyysimme L&T:ltä jätehuollon katselmuksen. Ympäristömanageri Saara Tuhola kävi katsomassa toimintaamme, ja saimme häneltä kattavan raportin konkreettisine kehitystoimenpiteineen. Päätimme samalla, että kompensoimme jätehuollon päästöt jatkossa kokonaan”, Toivonen kertoo.

Käytännössä hiilineutraalissa jätehuollossa koko jätehuollon ketju otetaan tarkasteluun. Jätehuollosta aiheutuva hiilijalanjälki minimoidaan ensin muun muassa modernilla kalustolla, jäteautojen reittien optimoinnilla ja biopolttoaineilla. Jäljelle jäävät päästöt mitataan, ja päästömäärä kompensoidaan. Käytännössä kompensointi tapahtuu sertifioitujen metsityshankkeiden kautta.

Fixel_7

Lajittelua tehostamalla puolet vähemmän sekajätettä

Fixcel Group otti L&T:n Kiertotalousosaajan ehdottamat kehitystoimenpiteet tosissaan, ja koko jätehuolto koki täysremontin. Toivosen mukaan tulokset ovat olleet hätkähdyttävän hyviä: viime vuonna sekajätteen määrä puolittui edellisvuoteen verrattuna. Lajitteluun on kiinnitetty entistä enemmän huomiota.

”Kaikki lähtee lajittelusta, ja meidän volyymeillamme kyse on todella suurista määristä. Sekajätteen määrän pieneneminen on ollut siksi erityisen hieno asia. Lisäksi kierrätysasteemme on kasvanut 11 prosentilla ja jätteen kokonaismäärä on laskenut viidellä prosentilla.”

Lajittelun tehostamisessa riittää tekemistä jatkossakin ja asioita on tarkasteltava myös pidemmällä tähtäimellä.

”Tuotantomme kasvaa koko ajan, joten jätteen kokonaismäärää on vaikea saada enää nykyistä pienemmäksi. Yritämme kuitenkin pienentää jätteen määrää suhteessa neliöihin, joita rakennamme, ja mitä lähemmäs pääsemme nollatilannetta jätteen synnyssä, sen parempi.”

Fixel_3

Päästövähennykset syntyvät pienistä puroista

Toivosen mukaan päästöjen kompensoiminen on Fixcel Groupilla osa suurempaa muutosta kohti ympäristöystävällisempää tekemistä, johon yritys on pyrkinyt jo pidemmän aikaa. Muutoksen toteuttaminen on vaatinut toiminnan tarkastelua ja asennemuutosta ruohonjuuritasolta saakka.

”Uskomme, että pitkässä juoksussa kompensointi kantaa hedelmää. Olemme tästä ylpeitä, ja ympäristöasioiden esille nostaminen on koko yrityksen imagolle ehdottoman hieno asia.”

Toivonen uskoo, että tulokset syntyvät lopulta pienistä puroista.

”Olemme vaatineet ympäristöystävällisyyteen tähtääviä muutoksia myös alihankkijoiltamme. Kaikkien toimien yhteisvaikutuksilla on merkitystä kokonaiskuvan kannalta.”

Tutustu Hiilineutraaliin jätehuoltoon

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.