Siirry sisältöön

Referenssi

L&T pitää Järvenpään seurakuntaopiston arvokkaat viheralueet kunnossa

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >L&T pitää Järvenpään seurakuntaopiston arvokkaat viheralueet kunnossa</span>

Järvenpään seurakuntaopisto Tuusulanjärven rannalla on kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö ja vehreä keidas, jossa viihtyvät niin opiskelijat ja henkilökunta kuin lähiympäristön asukkaat. Kun korona viime keväänä iski, alueen hoidossa keskityttiin tärkeimpiin tehtäviin. L&T:n viherpalvelut hoitaa erityisosaamista vaativat työt ja paikan oma henkilökunta keskittyy peruskunnossapitoon.

Kampusalueella työskentelee kaksi päätoimista seurakuntaopiston omaa kiinteistönhoitajaa, ja heillä on apuna tilanteen mukaan 1–2 harjoittelijaa. Omat työntekijät hoitavat perustyöt, kuten nurmikonleikkuun, pienet siivous- ja raivaustyöt sekä auraukset.

"Lassila & Tikanoja hoitaa puutarhan ja tekee erikoisosaamista vaativat työt. Nyt on neljäs vuosi menossa, ja yhteistyö sujuu hienosti, kertoo Kirkkopalvelujen kiinteistöpäällikkö", kiinteistöneuvos Antti Kervinen .

L&T:n vastuulle kuuluvat muun muassa metsurin työt, pensaiden ja puiden hoito ja leikkaukset, kitkentä, rikkaruohojen poisto ja kesäkukkien istuttaminen.

L&T:n kiinteistöhuollossa viherpalveluiden liiketoimintapäällikkö Satu Sokkinen käy paikalla säännöllisesti ja seuraa, mitä töitä tarvitsee tehdä. Kasvukauden aikana kampuksella käy tarpeen mukaan vihertöissä L&T:n viherpalveluiden 3-5 hengen tiimi, jolta erikoistehtävät hoituvat ripeästi ja huolellisesti.

Historian kerrokset näkyvät ympäristössä

Koko Tuusulanjärven ympäristö tunnetaan rikkaasta kulttuuriperinnöstä. Siellä on Sibeliuksen Ainola, Pekka Halosen Halosenniemi ja Järnefeltien Suviranta, jonka naapurissa sijaitsee Järvenpään Seurakuntaopisto ja sen kampusalue .

"Historia ja kerroksellisuus leimaa tätä ympäristöä: täällä on eri aikakausien rakennuksia ja puutarhoja. Olemme pyrkineet pitämään alueen vihreänä ja vehreänä. Luonnon kauneus voi ehkä yllättää tulijan, kun tänne kurvaa Tuusulan Rantatieltä", Kervinen sanoo.

Näyttävät viheralueet toimivat myös yleisinä virkistysalueina.

Kervisen mukaan kampuksesta on muodostunut tärkeä paikka alueen asukkaille, eikä heidän liikkumistaan ei ole mitenkään rajoitettu. Viikonloppuisin ja iltaisin siellä näkee kävelijöitä ja pyöräilijöitä nauttimassa ympäristöstä ja maisemista.

"Viime kesänä täällä oli erityisen paljon porukkaa. Kampusalue on vihreä keidas ja suosittu ulkoilualue, jonne alueen asukkaat tulevat mielellään."

l&t järvenpaan seurakuntaopisto viheralueiden yllapito1-1

Sopiva palvelutaso määritellään yhdessä

Järvenpään seurakuntaopiston kampus toimii normaalisti 12 kuukautta vuodessa. Koronakevät sotki toiminnan täysin: maaliskuussa koko oppilaitos siirtyi etäopetukseen ja kesäksi paikka meni kokonaan kiinni. Rajoitusten vuoksi ei voitu järjestää isoja leirejä. Kaikki opetus-  ja majoitustoiminta ruokailuineen päättyi.

Kervinen toteaa, ettei puistoalueita voi jättää kokonaan hoitamatta, olipa tilanne mikä tahansa. Siksi viime keväänä priorisoitiin tärkeimmät työt:  esimerkiksi harvennettiin istutuksien, perennojen ja kukkien hoitovälejä.

Kervinen ja Sokkinen ovat yhtä mieltä siitä, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaat viheralueet tarvitsevat säännöllistä hoitoa. Sopiva palvelutaso määritellään yhdessä.

“Laiminlyönti voi johtaa jopa siihen, että alueet menevät niin huonoon kuntoon, että kaikki pitää uudistaa. Palveluissa keskityttiin kaikkein tärkeimpiin toimenpiteisiin”, he sanovat.

Viheralueet edistävät alueen asukkaiden hyvinvointia

Sokkinen sanoo, että seurakuntaopiston kampus sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä paikalla. Viheralueet ovat tärkeä osa ympäristöä ja maisemaa.

“Silmä lepää ja mieli rauhoittuu näin upeassa paikassa. Täällä, jos missä, viheralueet ja ulkoilu edistävät hyvinvointia.”

Kervinen työskentelee säännöllisesti luonnonkauniilla paikalla. Turtuuko siihen, tuleeko siitä ajan myötä itsestäänselvyys?

"Ei turru. Työhuoneestani on järvimaisema, josta voin seurata vuodenaikojen vaihtelua. Talvipäivänä voin katsella ulos ja miettiä, että päivän päätteeksi pääsen hiihtoladulle, joka alkaa vain 20 metrin päästä."

Tutustu viherpalveluihin ja ota yhteyttä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.