Siirry sisältöön

Referenssi

Vantaalaiskoulu sai 30 000 € parannuksen oppimisympäristöön

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vantaalaiskoulu sai 30 000 € parannuksen oppimisympäristöön</span>

Vantaalainen Kytöpuiston koulu voitti L&T:n oppimisympäristöoppi-kisan. L&T tarjosi voittajakoululle palkinnoksi 30 000 euron edestä työtä ja osaamista oppimisympäristön kohentamiseksi.

Syksyn alkaessa Vantaan Kytöpuiston koulun oppilaat pääsivät nauttimaan entistä viihtyisämmästä oppimisympäristöstä, kun L&T:n kiinteistöpalveluiden ammattilaiset laittoivat koulun piha- ja ulkoalueet uuteen uskoon.

Kehitystoiveet kartoitettiin ja ideoitiin L&T:n asiantuntijoiden ja koulun väen yhteistyönä. Kytöpuiston kouluun on lähivuosina odotettavissa mittavampi sisätilaremontti, joten tällä kertaa oli loogista keskittyä piha- ja ulkoalueisiin.

Oppimisympäristön kartoituksessa olivat mukana sekä koululaiset että koulun aikuiset. Lapset kaipasivat kohennusta tylsähköksi koetulle pihamaalle. Aikuisten ykköskohde oli koulun takasisäänkäynti, jonka kautta mutaa kulkeutui sisälle varsinkin huonolla säällä. L&T kehitti toimivat ratkaisut molempiin pääkohteisiin.

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus8

Mukavampi ja aktivoivampi piha, siivousta säästävä sisäänkäynti

Piha-alueen kohennuksessa huomioitiin sekä liikunnalliset että ihan vaan hengailusta pitävät koululaiset. Koripallo on koulussa suosittu laji. Uusien, oppimisympäristöopin maskotin, Pate Roskalan koristamien koripallotelineiden johdosta pihalla on nyt seitsemän heittopaikkaa aiemman kahden sijaan. Koripallopelit onnistuvat usean joukkueen kesken nyt mutkattomammin palloilualueen uudelleenjäsentelyn ja koripallotelineiden paremman sijoittelun myötä.

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus12

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus6

Kymmenen uutta, eri puolille piha-aluetta sijoitettua mukavan värikästä penkkiä tarjoavat jopa 50 koululaiselle oleilupaikan välitunneilla, mutta myös mainion ympäristön ulkona pidettäviä oppitunteja varten.

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus4

Koulun takasisäänkäynti oli aiemmin siivouksellinen haaste. Nurmikkoinen ja mutainen reitti aiheutti sen, että kauas sisätiloihin kulkeutui likaa erityisesti kehnolla säällä. Tämä ratkaistiin leventämällä sisäänkäynnin edusta terassimaiseksi ja pinnoittamalla kulkureitti kivituhkalla.

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus7

Kytöpuiston koulun rehtori Maarit Hosio on onnellinen kunnostusprojektin voitosta ja erittäin tyytyväinen sekä projektin suunnitteluun että toteutukseen: ”Kisan voitto oli meille mukava yllätys ja yhteistyö L&T:n kanssa on ollut sujuvaa. Piha on toimiva ja näyttää kivalta. Iloisen väriset penkit piristävät pihaa ja, kiitos kelien, sisäänkäynnin toimivuuskin on jo tullut testattua.”

Pihaa käyttävien oppilaiden mielipide on selkeästi samalla linjalla – sen rehtori näkee suoraan ikkunastaan: ”Korista pelataan jatkuvasti ja penkit ovat ahkerassa käytössä.”

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus10

Koronan myötä oppimisympäristöopin kilpailu ja sen ratkaisu venyivät sen verran, että alun perin kisaan osallistuneet kuudesluokkaiset ehtivät jo kasvaa uusiin kouluihin. ”Olemme ajatelleet kutsua kisavideon tekijät käymään ja katsomaan uudistettua piha-aluetta”, kertoo rehtori. Uudet kytöpuistolaiset saavat nyt nauttia heidän aktiivisuutensa ja luovuutensa hedelmistä.

Kytöpuiston koulu oli L&T:lle uusi tuttavuus, mutta vantaalaiskoulun emokaupunki hyvinkin tuttu. L&T on jo vuodesta 2017 huolehtinut monista Vantaan leikki- ja liikuntapaikkojen, koulujen, päiväkotien ja urheilukenttien kunnossapidosta. Tästä oli apua myös Kytöpuistossa, kun kaupungin laatuvaatimukset olivat L&T:n tiimille tuttuja.

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus3

Kiertotalouden hengessä, toimivaa vanhaa hyödyntäen, vastuullisuus ja turvallisuus keskiössä

” Palkitsevinta oli päästä kuulemaan koululaisten toiveet, ideoida muutosta yhdessä ja löytää lasten toiveisiin sopiva ratkaisu ”, kertoo viherrakentamisen työmaapäällikkö Henryk Bigos L&T:n kiinteistöhuollosta .

Henryk on iloinen siitä, että Kytöpuistossa päästiin tekemään juuri oppilaiden toivomia kohennustoimenpiteitä. Usein kriittisemmiksi koetut toiminnot kuten LVI ja sähkö menevät liikunnan ja viihtyisyyden edelle, jos asioista joudutaan budjettisyistä tinkimään. ”Kiinteistötekniset asiat eivät ole niin lähellä oppilaiden sydäntä”, naurahtaa Henryk. ”Välillä saa olla kivaakin.”

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus11

Viihtyisyys ja vastuullisuus eivät ole toisiaan pois sulkevia. L&T huolehti siitä, että kaikki tekeminen oli tarkoituksenmukaista. Koulun vanha koripalloteline hyödynnettiin myös pihan uudessa ratkaisussa, ja sisäänkäynnin kohennuksessa pidettiin hiilijalanjälki pienenä pinta-asennuksen avulla. Puiden katveessa olevan sisäänkäynnin luonnonläheisyys säilyi, kun juurakkoja ei riskeerattu.

Koulun piha on vaativa kohde, jossa turvallisuus ja kestävyys ovat oletusarvoja. Myös Kytöpuistossa käytettiin tuotteita, jotka ovat pitkäikäisiä ja kestävät kovaakin käyttöä. Elinkaaren pitää olla pitkä, vaikka avoimella pihalla haasteita asettavat myös talviolot ja ilkivallan mahdollisuus.

Kun projektin toteutusvaiheeseen päästään, Henrykin tiimin työt voivat olla hyvinkin raskaita ja fyysisiä. ”On tärkeää pitää tiimissä yllä hyvää fiilistä tekemisen meiningin rinnalla. Muistutimme usein toisillemme, että we’re doing it for the children”, kertoo Henryk, jonka tiimi on varsin kansainvälinen. ”Olen ylpeä sekä omasta porukasta että koko L&T:stä, kaikki lähtivät voittajakoulun kunnostusprojektiin täydellä sydämellä ja suurella innolla mukaan. Lapsissa on Suomen tulevaisuus ja tämä oli huikea yhteisprojekti koululaisten viihtyvyyden ja virikkeellisyyden kohentamiseksi - yhdessä paremman oppimisympäristön puolesta.”

oppimisympäristöoppi koulun kunnostus5

Oppimisympäristöoppilla helposti koulun perusasiat haltuun, L&T auttaa kun ammattiapua kaivataan

Oppimisympäristöoppi on Lassila & Tikanojan yhteistyössä Suomen koulujen kanssa kehittämä uusi oppiaine, jonka tavoitteet ovat selkeät: kun oppimisympäristö paranee, oppilaat voivat paremmin, oppivat paremmin ja opettajien työolot kohentuvat. L&T:n asiantuntijoiden kokoamat oppimisympäristöjen kohentamiseen liittyvät vinkit ja neuvot ovat vapaasti kaikkien käytettävissä Oppimisympäristöopin verkkosivuilla .

Alusta lähtien oppimisympäristöopin kehittelyssä mukana ollut L&T:n kiinteistöpalveluiden markkinointipäällikkö Piia Veikkolainen kertoo, että kasvatusnäkökulman lisäksi oppimisympäristöopissa yhdistyvät kiinteistönhoidon asiantuntijuus ja konkreettinen toiminta.

”Kiinteistöissä on kiinni valtava määrä Suomen kansallisvarallisuudesta ja sen takia niistä kannattaa pitää huolta. Oppimisympäristöopin avulla kouluissa voidaan tehdä paljon itse omin voimin, ja me autamme, kun ammattilaisten apua kaivataan", muistuttaa Piia.

Paremmat koulut ovat jokaisen kuntalaisen etu.

  • L&T auttaa kuntapäättäjiä onnistumaan julkisissa hankinnoissa.
  • Rakennusten hyvinvoinnista huolehtiminen on kannattava sijoitus yhtä lailla kunnille kuin kansalaisillekin.
  • Oppimisympäristöoppi on L&T:n kehittämä oppiaine, jossa yhdistyvät kiinteistönhoidon asiantuntijuus, konkreettinen toiminta sekä valistus ja kasvatus.
  • Oppimisympäristöopin avulla koulu voi tehdä paljon omin voimin – L&T tulee avuksi, kun tarvitaan ammattilaisia.

L&T:n valttikortit Kytöpuiston koululla

1. Kiertotalous

2. Luovat ratkaisut

3. Ammattitaito

”Olemme erittäin tyytyväisiä kunnostusprojektin suunnitteluun ja toteutukseen. Oppilaiden mielipiteen näen ihan tästä ikkunasta: korista pelataan koko ajan ja iloisen väriset penkit ovat ahkerassa käytössä.”

- Maarit Hosio, Kytöpuiston koulun rehtori

Tutustu oppimisympäristöoppiin ja ota yhteyttä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.