Siirry sisältöön

Referenssi

L&T uudisti S-Marketin kylmäjärjestelmät energiatehokkaiksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >L&T uudisti S-Marketin kylmäjärjestelmät energiatehokkaiksi</span>

S-Market Kolmikulma laittoi myymälänsä uusiksi. Samalla kylmälaitteet vaihdettiin energiatehokkaammiksi – sähköä on säästynyt jo heti kättelyssä neljännes.

S-Market Kolmikulma palvelee asiakkaita Jyväskylän ytimessä. Kaupassa käy pari tuhatta asiakasta päivässä: keskustan asukkaita, aamupalaa kaipaavia opiskelijoita, lounasta hakevia toimihenkilöitä – keskiostos ei ole suuri, mutta ovet käyvät tiuhaan.

Jotta palvelu on jatkossakin parasta, kauppa laitettiin sisältä uusiksi.

”Kalusteet, kassat ja paistopisteet uusittiin sekä pohjaratkaisua muokattiin toimivammaksi. Helpotimme nopeaa ostamista. Samalla hankittiin lisää metrejä kylmähyllyihin ja laitettiin koko kylmäjärjestelmä uusiksi”, kuvailee marketpäällikkö Anne Sainio .

Kylmäjärjestelmien modernisointi on osa koko Osuuskauppa Keskimaan pitkäjänteistä projektia.

”Keskimaalla uusitaan systemaattisesti muutaman vuoden sisällä kaikkien yksiköiden kylmälaitteet hiilidioksidipohjaisiksi. Vuodessa hanke viedään läpi 4–5 myymälässä”, kertoo rakennuttajapäällikkö Markku Ruohonen SOK Kiinteistöässästä.

Kolmikulman kylmälaiteurakoinnin teki L&T. Keskimaa on L&T:n suurimpia ja vanhimpia asiakkaita Keski-Suomessa, ja L&T:n kyömätekniikkapalvelut on hoitanut jo vuosia ison osuuskaupan kylmälaitteiden huoltoa.

S-Market14-1

Kylmäaineet uusiksi

Myymälöiden kylmälaitteiden uusinnalle on useita syitä. Myymäläkonseptit uudistuvat, kauppoja halutaan freesata ja laitteet tulevat elinkaarensa päähän. Keskeisessä osassa on myös modernien laitteiden energiatehokkuus sekä niiden kylmäaineet.

”Saimme erityisesti juomille ja juustoille vähän lisää tilaa, ja samalla lähes kaikki kaapit vaihdettiin ovellisiksi, mikä säästää energiaa”, kertoo marketpäällikkö Sainio.

Lain mukaan uusissa kylmälaitteissa ei saa enää käyttää aineita, joiden GWP-indeksi (Global Warming Potential) on yli 2 500. Indeksi kuvaa kylmäaineiden haitallisuutta ilmakehälle. Hiilidioksidi on turvallinen sekä ympäristöystävällinen kylmäaine. Sen indeksi on 1 – esimerkiksi ennen paljon käytetty R404A on 4 000 kertaa pahempi kasvihuonekaasu.

”S-Market Kolmikulman kylmä- ja pakkaskalusteet ovat samassa järjestelmässä, se on energiataloudellinen ja ympäristöystävällinen ratkaisu”, sanoo projektista vastannut huoltopäällikkö Esko Leskinen L&T:ltä.

Kolmikulman kylmäremontti valmistui marraskuun lopulla. Jo nyt näkyy, että investointi kannatti.

”Meillä on asiasta jo dataa, ja sen mukaan kylmälaitteiden sähkönkulutus on tippunut 25 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Odotamme, että kehitys paranee vielä tuostakin”, sanoo Markku Ruohonen.

S-Market10-1

Valvonta hoituu etänä

Modernit kylmälaitteet ovat moderneja myös huollon suhteen.

”Laitteita seurataan etävalvonnan kautta. Saamme kaikkiin laitteisiin tarvittaessa yhteyden ympäri vuorokauden, kertoo L&T:n Leskinen.

”Jos laitteelta tulee hälytys, päivystäjä pystyy tietokoneelta säätämään laitteita etänä, ja tietysti menemme tarvittaessa paikan päälle tarkastamaan ja korjaamaan tilanteen.”

Leskinen korostaa, että uusi ja kehittyvä tekniikka vaatii myös L&T:n huoltoporukan jatkuvaa kouluttamista. Myös kaupan henkilökunnalle annetaan tarvittava käyttökoulutus.

Remonteissa asiakas edellä

Myymäläremontit viedään läpi siten, että kaupan toimintaa ei tarvitse keskeyttää – niin tehtiin myös S-Market Kolmikulmassa.

”Kaikki täytyy sovittaa kaupan arkirutiineihin. Toimivan myymälän remontissa on oleellista suunnitella kaikki niin, että häiriöitä ei tule – pakasteet eivät saa sulaa tai logistiikka kärsiä”, Markku Ruohonen sanoo.

”Tässä ovat isossa roolissa sekä urakoitsijat että marketpäällikkö. Tärkeää on huomioida työturvallisuus sekä asiakkaiden turvallisuus.”

Osuuskauppa Keskimaa toteuttaa eri myymälöiden kylmäremontit kilpailutusten kautta. L&T on tehnyt niistä osan.

”Meillä on pitkä yhteistyö kylmälaitteiden huollossa. Myös niissä remonttihankkeissa, joihin L&T ei ole valikoitunut urakoitsijaksi, he ovat auttaneet antamalla hyvin taustatietoa kylmälaitteiden osalta. Siitä heille iso kiitos”, Ruohonen kehuu.

Marketpäällikkö Anne Sainio oli Kolmikulman remontin aikana jatkuvasti yhteydessä L&T:n kanssa.

”Homma sujui, puolin ja toisin kuunneltiin ja tehtiin tarvittavia kompromisseja. Jotain laitteiden toimittajista johtuvia yllätyksiä tuli, mutta L&T:n kanssa selvittiin niistä kaikista.”


Kaupan kylmälaitesaneeraus edessä? Lataa talteen maksuton muistilista projektin tueksi.

Ota yhteyttä energiatehokkuusosaajiin »

Lue lisää kaupan kylmäpalveluista »

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.