Siirry sisältöön

Referenssi

Jätehuollon hiilijalanjälki 0: näin Sinituote saavutti tavoitteen

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Jätehuollon hiilijalanjälki 0: näin Sinituote saavutti tavoitteen</span>

Jätehuollon uudelleenjärjestely ja kierrätyksen tehostaminen ovat tuottaneet tuloksia, joista useat yritykset yhä vain haaveilevat. Sinituotteen tehtaalla kaikki jätteet kierrätetään, sekajätettä ei tule lainkaan ja jätehuollon hiilijalanjälki on nolla. Sinituotteen ympäristöpäällikkö Rami Peltosaari kertoo, mitä vastuullinen ympäristönhuolto heille tarkoittaa ja mitä muutos kohti hiilineutraalia jätehuoltoa on vaatinut.

Kokemäenjoen poukamassa Sinituotteen tehtaalla on tavallinen arkipäivä käynnissä. Sinituote Oy on suomalainen perheyritys, joka on toiminut nykymuodossaan vuodesta 1988 lähtien. Erityisesti siivousvälineistään tunnetun yrityksen historia yltää aina 1940-luvulle saakka. 14 000 neliön tehtaassa työskentelee päivittäin noin sata henkilöä, joten vauhtia piisaa arjen jokaisena päivänä.

Tehtaalla valmistuu kaikille suomalaisille tutut kotimaiset siivoustuotteet kuten ikkunanpesuvälineet, pölynimurin pölypussit, siivousliinat ja suojakäsineet. Tuotteiden kirjo on valtava, ja lähestulkoon jokainen näistä sinivalkoisella logolla viimeistellystä tuotteesta valmistetaan Kokemäellä alusta loppuun saakka. Tuotannon lisäksi Kokemäellä hoidetaan myös tuotteiden pakkaus, ja samassa rakennuksessa toimii myös asiakaspalvelu sekä verkkokauppa.

“Yksi meidän tunnetuimmista tuotteista kautta aikojen on rikkasetti, johon kuuluu perinteinen rikkaharja ja -lapio. Rikkasettejä valmistuu vuosittain noin 150 000 kappaletta. L&T:n valmistamasta uusioraaka-aineesta valmistetaan vuosittain satoja tuhansia tiski- ja wc-harjoja. Vuodessa tehtaallamme valmistuu yhteensä miljoonia tuotteita, joiden tavoitteena on tehdä suomalaisten kotien arjesta helpompaa”, kertoo Rami Peltosaari .

Rami Peltosaari toimii ympäristöpäällikkönä Sinituotteella. Hän vastaa tehtaan toimintojen kehittämisestä eli laadun varmistamisesta, tuotannon automatiikasta sekä kierrätyksen ja jätehuollon kehittämisestä. Hän on yksi vastuullisen jätehuollon uranuurtajista Sinituotteella, mutta eittämättä edelläkävijä myös Suomen tasolla, kun puhutaan vastuullisesta jätehuollosta.

Vastuullisen jätehuollon perusta luodaan tehokkaasti kierrättämällä

“Intohimo vastuullista yritystoimintaa ja jätehuoltoa kohtaan syntyi reilut 10 vuotta sitten, kun tein laskelmia siitä, miten jätehuollon kuluissa voitaisiin säästää rahaa ja luontoa. Vuonna 2009 kaikki tehtaalla kertyneet jätteet menivät joko energiajakeeseen tai kaatopaikalle. Se tuntuu etenkin nyt jälkeenpäin todella hurjalta. Samaan aikaan aloitimme myös tiiviin yhteistyön L&T:n kanssa. Yhdessä laadimme selkeän suunnitelman, jolla muutoksen pyörä laitettiin pyörimään. Ensimmäiseksi tehtaalla laitettiin kierrätyspisteet kuntoon ja aloitettiin henkilöstön perehdytys. Näin päästiin heti eroon kaatopaikkajätteestä”, kertoo Rami.

Nykyään Sinituotteella kierrätetään kaikki mahdollinen. Entisen kahden jäteastian sijaan tehtaalla on nyt keräysastiat 19 eri jätelajille. Esimerkiksi pahvi ja paperi puristetaan laitteilla kasaan ja myydään L&T:lle, ja vaaralliset jätteet eritellään niin tarkasti kuin mahdollista. Myös sekajätteelle on vielä olemassa erillinen kontti, koska laki vaatii sen, mutta esimerkiksi viime vuonna sitä ei tarvinnut tyhjentää kertaakaan.

Sinituotteella sekajätteen määrä on 0 kg ja jätehuollon hiilijalanjälki pyöreä nolla

“Etenkin murrosvaiheessa seuranta ja avainlukujen mittaaminen on äärimmäisen tärkeää. Tavoitteiden asettamisella ja mittareiden tarkalla seuraamisella varmistetaan, että suunta pysyy oikeana etenkin silloin, kun suurin muutos on käynnissä. Meille tärkeimmät tavoitteet ovat mahdollisimman korkea kierrätysaste sekä sekäjätteen määrän ja jätehuollon hiilijalanjäljen pitäminen nollassa”, korostaa Rami.

Jätehuolto tuotetaan hiilineutraalisti

”Pyrimme siihen, että hiilijalanjälkemme on mahdollisimman pieni omien arkisten ympäristötekojen ansiosta. Pienennämme hiilijalanjälkeämme jatkuvasti erilaisin keinoin kuten käyttämällä uusiutuvaa energiaa, valitsemalla entistä ympäristöystävällisempiä pakkausmateriaaleja sekä hyödyntämällä muovikoneiden hukkaenergian kiinteistön lämmityksessä. Tänä keväänä tehtaan katolle asennetaan lisäksi tuhat aurinkopaneelia, mikä kasvattaa tehtaan omavaraisuusastetta käyttösähkön osalta. Kannustamme myös kuluttajia kierrättämiseen ohjeistamalla, miten tuotteemme kierrätetään oikein niiden tullessa elinkaareensa loppuun”, kertoo Rami.

“Jätehuollosta aiheutuu kuitenkin edelleen jonkin verran kasvihuonekaasupäästöjä, joihin emme voi itse vaikuttaa. Nykyään nämäkin päästöt voidaan kompensoida. Olemme valinneet Hiilineutraali jätehuolto -palvelun, jonka avulla jätehuoltomme tuotetaan hiilineutraalisti”, kertoo Rami.

Hiilineutraali jätehuolto on palvelu L&T:n yritysasiakkaille. Palvelun asiakkaana yrityksen jätehuolto tuotetaan hiilineutraalisti eli jätehuollosta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt mitataan ja mitattu päästömäärä kompensoidaan. Palvelun avulla yrityksen hiilijalanjälki pienenee ja ilmasto hyötyy. Sinituotteelle hiilineutraalisti tuotettu jätehuolto oli helppo valinta.

”Hiilineutraali jätehuolto on meille luonnollinen valinta, sillä sen avulla kompensoimme myös jätehuollosta aiheutuvan hiilinjalanjälkemme ja tuemme kestävää kehitystä. Myös asiakkaat arvostavat ja vaativat entistä vastuullisempaa toimintaa. Hiilineutraali jätehuolto on helppo ympäristöteko”, sanoo Rami.

“Hiilineutraali jätehuolto on kehitetty Sinituotteen kaltaisten edelläkävijäyritysten tarpeisiin. Haluamme kannustaa asiakkaitamme tekemään kestäviä valintoja ympäristön puolesta. Hiilineutraali jätehuolto on yksi palveluistamme, jonka avulla yritys voi ottaa konkreettisen askeleen kohti hiilineutraaliutta. Me hoidamme päästölaskennan, kompensoinnin ja sertifioinnin asiakkaamme puolesta”, kertoo liiketoimintapäällikkö Asmo Halinen L&T:ltä.

 

TUTUSTU HIILINEUTRAALIIN JÄTEHUOLTOON

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.