Siirry sisältöön

Referenssi

Tampereen Vuokra-asunnot muunsi jätepisteen muovinkeräykselle sopivaksi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Tampereen Vuokra-asunnot muunsi jätepisteen muovinkeräykselle sopivaksi</span>

Muuttuvien jätehuoltomääräysten myötä kuluttajamuovien keräystä pitää tehostaa entisestään, ja se vaatii taloyhtiöiltä tekoja ja uusia jäteastioita. Tamperelainen vuokrataloyhtiö muunsi Molok ® -jätepisteensä muovinkeräykselle sopivaksi L&T:n avulla.

Tampereella, Tammelan takana, Kalevan puistotiellä on hurmaava, lähes satavuotias puutaloidylli. Useamman kiinteistön muodostamalla suojaisalla sisäpihalla on pitkä rivi siistejä Molok®-jätesäiliöitä. Yksi niistä on hiljattain muunnettu muovinkeräykseen sopivaksi.

”Paine muovinkeräykseen tulee valveutuneilta asukkailta sekä siitä, että valmistaudutaan lain tuleviinkin vaatimuksiin”, sanoo Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n isännöitsijä Arto Asumaniemi .

Jos uusi jätelaki menee eduskunnassa läpi, se tarkoittaa, että muovipakkauksien kierrätysaste – joka on nyt noin 25 prosenttia – pitäisi kaksinkertaistaa vuoteen 2025 mennessä. Muutos on tuntuva muutenkin: kiinteistöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa, pitää pian järjestää erillinen keräys muoville, kartongille, biojätteelle, metallille ja lasille. Aiemmin vaatimus on koskenut suurempia, vähintään 10 ja 20 asunnon yhtiöitä.

Kaikille mainituille jakeille löytyy jo säiliöt Kalevan puistotien kiinteistöstä, jossa on parikymmentä asuntoa.

”Asukkaat ovat hyvin lajittelumyönteisiä ja haluavat tehdä asioita yhä paremmin. Me olemme halunneet vastata asukkaiden toiveisiin, ja uusi keräysmahdollisuus onkin otettu innolla vastaan”, sanoo Asumaniemi.

Tampereen Vuokra-asunnot hallinnoi noin 3 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Tamperetta ja sen asunnoissa asuu noin 4 500 asukasta. Muovinkeräys laajenee koko ajan.

”Tavoitteena on aloittaa kuluvan vuoden aikana keräys suurimmassa osassa kiinteistöjämme. Keräys laajenee keräysalueiden mukaan hieman porrastetusti, ensin elokuussa ja sitten lokakuussa.”

muovinkerays_molok_tampere_3

Molok ® -jätesäiliöiden muunto helposti saneerauspaketilla

Muovinkeräys toteutettiin Kalevan puistotiellä jakamalla paperinkeräykseen aiemmin valjastettu Molok®-jätesäiliö kahteen osaan.

”Keräyspaperin määrä on ollut laskussa, koska yhä useampi lukee lehtensä digitaalisesti ja mainospostia tulee vähemmän”, Asumaniemi kertoo TVA:n kokemuksista laajemminkin.

Muutoksen toteutti L&T.

”Muunsimme yhden viiden kuution maanalaisen Molok®-jätesäiliön uuteen käyttötarkoitukseen. Twinset-saneerauspaketilla säiliöön asennetaan väliseinä ja sinne tulee sen jälkeen kaksi erillistä säkkiä”, kertoo L&T:n kiinteistöhuollon laatumestari Jetro Depner .

Myös säiliön kansi vaihdetaan, ja eri jakeille tulee omat luukkunsa: paperille musta ja muoville keltainen.

Vastaavia muuntoja tehdään Molok®-jätesäiliöille yhä kiihtyvällä tahdilla.

”Tänä keväänä näitä päivityksiä ja asennuksia on tehty kymmeniä. Muutenkin muovinkeräysastioita on Pirkanmaalla lisätty koko ajan, koska keräys on alkanut vetää hyvin.”

Keväällä 2019 L&T solmi yhteistyösopimuksen Molok Oy:n kanssa. L&T toimii Molok Oy:n valtuutettuna huoltoliikkeenä valtakunnallisesti ympäri Suomen ja vastaa kaikenkattavasti Molok®-jätesäiliöiden kuntokartoituksista, huolloista, korjauksista ja pesuista.

”Tällainen Molok®-jätesäiliön käyttötarkoituksen muutos on varsin sujuva, muutaman tunnin homma”, Depner kertoo.

Asumaniemikin kehuu muutosprojektin nopeutta.

”Kun soitin Jetrolle, homma alkoi sujua ja parin päivän päästä asia oli hoidettu.”

muovinkerays_molok_tampere_2

Opastuksella hyviä tuloksia

Molok®-jätesäiliöien rivistöön jätteitään tuova asukas sanoo, että muovinkeräys on tervetullut lisä lajittelumahdollisuuksiin.

”Kyllä tätä on odotettu, ja enää ei tarvitse kerätä muovia kotiin odottamaan kauemmaksi kuskaamista varten.”

Asukas kysyy muovisten lääkepurkkien lajittelusta. Yhdessä Depnerin ja Asumaniemen kanssa pohditaan niiden erilaisia kirjainkoodeja ja tullaan tulokseen, että kyllä ne muovinkeräykseen kuuluvat.

Kun uudet muovinkeräyssäiliöt asennetaan kiinteistöön, se vaatii myös asukkaiden opastusta.

”Heti kun päätös muovinkeräyksestä tehtiin, aloimme jakaa asukkaille lajitteluohjeita. Kerätyn muovin laatu on kiinteistöissämme ollut alusta asti hyvää, eikä jäteasemilta ole tullut valituksia. Asukkaistahan onnistuminen on kiinni, ja on hienoa, että tämä on otettu tosissaan” Arto Asumaniemi kertoo.

Huhtikuussa alkaneen muovinkeräyksen kustannusvaikutuksista jätehuollon kokonaiskuluihin ei ole vielä ennättänyt kertyä dataa. Asumaniemen mukaan asiakastyytyväisyys on kuitenkin kasvanut samaa tahtia lajittelumahdollisuuksien lisääntymisen kanssa.

muovinkerays_molok_tampere_4

Jatkuvalla yhteydenpidolla onnistutaan

Kalevan puistotien Molok®-jätesäiliön muovinkeräyssäiliö tyhjennetään kerran viikossa.

”Säiliö vetää 2,5 kuutiota, ja se on juuri sopiva tähän kiinteistöön. Jos näyttää, että muovia alkaa kertyä enemmän, sitten katsotaan kokonaisuutta ja tilataan Jetrolta vaikka viiden kuution säiliö”, Asumaniemi sanoo.

L&T vastaa Tampereen Vuokra-asuntojen useiden kohteiden kiinteistöhuollosta. Depner ja Asumaniemi ovat säännöllisesti tekemisissä isompien ja pienempien asioiden suhteen.

”Aikataulut pitävät, vastauksia saa nopeasti ja voin luottaa, että hommat tehdään, kun ne luvataan tehdä”, Asumaniemi kertoo.

”Minä olen ollut tyytyväinen ja meidän asukkaamme ovat olleet tyytyväisiä. Jetro pitää hyvin yhteyttä, ja kommunikaatio on selkokielistä.”

muovinkerays_molok_tampere_1


L&T huoltaa, pesee ja korjaa Molok®-jätesäiliöt:

  • säiliöiden kuntokartoitukset
  • jätepisteen korjaus- ja muutostarpeiden kartoitus
  • runkokaivon, verhoilun ja kannen pesut
  • verhoilujen korjaukset ja pintakäsittelyt
  • kylttien ja lajitteluopasteiden tarkastus ja uusiminen
  • nostosäkkien tarkastus ja uusiminen
  • jätesäiliöiden kansien ja sisäsäiliöiden tarkastus ja korjaus
  • graffitin poisto
  • varaosa-asennukset
  • jätepisteen ympäristön siistiminen

Haluatko tietää lisää muovinkeräyksen järjestämisestä? Tiedätkö, miten taloyhtiösi Molok®-jätepiste muunnetaan helposti ja nopeasti vastaamaan muuttuvia jätehuoltomääräyksiä? Me autamme! Soita meille numeroon 010 636 6400 ja kysy lisää tai ota yhteyttä tämän lomakkeen kautta .

Tutustu Molok-jätesäiliöiden huoltopalveluun ja ota yhteyttä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.