Maskin, lippiksen ja kuulosuojainten väliin jäävältä alueelta pilkistävät iloiset silmät: matalapainepesijä Jere Mattila tulee joka päivä hyvällä tuulella töihin. Toista siivousalaa ensin opiskellut Jere hakeutui L&T:n ja Forssan ammatti-instituutin järjestämään matalapainepesijän työhön tähtäävään rekrykoulutukseen, koska ala vaikutti itselle sopivammalta. Jere läpäisi koulutuksen ja työskentelee nyt asiakaskohteessa isossa elintarvikealan tuotantolaitoksessa.
Kuka olet?
Jere Mattila, 24-vuotias tammelalainen.
Mitä työtä teet?
Olen matalapainepesijä asiakaskohteessa, joka on iso elintarvikealan yritys.
Mikä on parasta omassa työssä?
Parasta työssä on peseminen.
L&T:n tavoitteena on maailman vastuullisin siivous. Haluamme kehittyä ja haastaa koko toimialan kehittymään. Siksi loimme Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelman . Se antaa mittarit ja mahdollisuudet pyrkiä kokonaisvaltaisesti aina parempaan. Tämä on hyväksi kaikille: ihmisille, yrityksille, kiinteistöille ja ympäristölle.
Henkilöstö on L&T:n suurin voimavara, josta on tärkeää pitää huolta: olemme lanseeranneet ainutlaatuisen organisaatiomallin ja päivittäneet johtamisjärjestelmämme, jota auditoidaan säännöllisesti. Pidämme huolta henkilöstön hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä sekä varmistamme yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden toteutumisen. Hyvinvoiva henkilökunta ja yrityksen kantama sosiaalinen vastuu näkyvät lopulta laadukkaana työnjälkenä.
Kiertoteitse oikealle alalle
Jere on viihtynyt hyvin nykyisessä työssään L&T:n siivouspalveluissa elintarviketeollisuuden asiakaskohteessa jo reilun vuoden verran. Isossa tehdasrakennuksessa siivoustyötä tehdään useassa vuorossa. Iltavirkulle miehelle iltapainotteinen työ on mieluisaa, kun aamupäivät voi viettää kiireettömästi.
Jerellä on dysfasia eli kehityksellinen kielihäiriö, joka vaikeuttaa puhumista. Kun työvuoron aikana ei tarvitse rupatella turhia, voi jutusteluun keskittyä kaikessa rauhassa tauoilla ja vapaa-ajalla.
“Työ on juuri minulle itselle sopivaa ja mukavaa”, kertoo Jere hymyillen. “Opiskelin ensin toisentyyppistä siivoustyötä, jossa olisi pitänyt olla sosiaalisempi ja puheliaampi, mikä ei sovi minulle. Siksi halusin vaihtaa työn luonnetta. Pesemiseen keskittyvän siivoustyön aikana tarvitse puhua ja saa hyvin keskittyä tekemiseen.”
Tutustumista ja tottumista
Rekrykoulutuksessa Jeren dysfasia ei edellyttänyt erityisjärjestelyjä. Asiat tulevat puhumalla selviksi, kun siihen on riittävästi aikaa: aina saa kysyä ja varmistaa, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet oikein.
Koulutuksen jälkeen Jere saikin tarttua työhön L&T:n siivouspalveluissa . Ensimmäiset päivät kuluivat paikkoihin tutustuessa ja töihin totutellessa. Työn ilo imaisi oitis mukaansa: “On hienoa saada tuotanto pyörimään jokaiselle päivälle”, toteaa Jere.
Matalapainepesijän työ on fyysisesti raskasta. Kohdealueet ovat suuria tehdashalleja, joissa on paljon puhdistettavia pintoja. Siivoustyössä käytettävät laitteet ja välineet ovat myös järeitä.
Jeren keho tottui työn fyysisyyteen puolessa vuodessa. Työkuntoa hän ylläpitää venyttelyllä ja muulla kehonhuollolla. Tarvittaessa L&T:n henkilöstö voi hyödyntää myös työterveyshuollon fysioterapeutteja tai henkilöstökerhon liikuntaetuja.
Hyvää palautetta hyvin tehdystä työstä
Elintarviketeollisuuden siivoustyössä pitää olla tarkka ja huolellinen. Työn laatua tarkkaillaan jatkuvasti, ja saatu palaute käsitellään heti yhdessä esimiehen kanssa.
Koska Jeren vahvuuksia ovat juuri peseminen ja paikkojen pitäminen putipuhtaana, onnistumisen kokemuksia tulee, kun poikkeamat pysyvät nollassa eli siivoustyön jälki on tavoitteen mukaista.
Hyvää palautetta Jere saa paitsi työnsä jäljestä myös positiivisesta asenteestaan. “On tosi mukavaa, kun Jere tulee aina töihin iloisena ja on aina kohtelias kaikille”, toteaa kohteen palvelumestari Suvi Nuutinen L&T:ltä.
“Teen työtä, josta pidän”, jatkaa Jere ja vilkaisee kelloa hymyillen: iltavuoro alkaa.
Tarina on julkaistu 4.5.2021.