Siirry sisältöön

Uratarina

Noora löysi uusia haasteita palkanlaskennasta

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Noora löysi uusia haasteita palkanlaskennasta</span>

L&T on tarjonnut Noora Matilaiselle mahdollisuuden edetä talossa uusiin tehtäviin. Alkujaan hän toimi suurella L&T:n asiakkaalla aulapalvelutehtävissä. Nyt hän huolehtii palkka-asiantuntijana, että palkat maksetaan ajoissa ja oikean kokoisina.

L&T:n pääkonttorin Tikanpesän viitoskerroksen seinät hehkuvat lämpimän keltaisina ja oransseina. Palkanlaskennan avotiloissa hehkuu hyvä tunnelma, ja vaimeaa puheensorinaa rytmittää näppäimistöjen rauhallinen ratina. Yhden pöydän ääressä euroja ynnäilee palkanlaskija Noora Matilainen , joka vastaa muun muassa jäteautojen kuljettajien palkoista.

"Työntekijälle tärkeimpiä asioita työsuhteessa on, että palkka tulee ajallaan, oikean kokoisena ja oikeaan paikkaan. Työni vaatiikin tarkkuutta, koska mahdollinen virhe näkyy työntekijän tilipussissa", Noora pohtii.

Työ palkanlaskennassa opettaa tekijäänsä koko ajan. Se on myös paljon monipuolisempaa kuin pelkkää numeroiden pyörittelyä.

"Jatkuvasti pitää tulkita erilaisia tilanteita ja ratkoa ongelmia. Pitää tuntea työsopimuslakia ja esimerkiksi sairauslomakäytäntöjä. Olen aina ollut perusluonteeltani nopea ja ehkä vähän suurpiirteinen. Työ on opettanutkin tarkkuutta, jopa pikkutarkkuutta", hän hymyilee.

Mahdollisuuksia uuteen

Kahviossa sorisee puhe, kun lounastaan päättävät henkilöstöhallinnon ja palkanlaskennan ihmiset vaihtavat kuulumisia ja selaavat iltapäivälehtiä.

Kun kahvit on juotu, kupit kolisevat koneeseen ja porukka hajautuu työpisteilleen.

"Meillä on hyvä henki ja kaikki tulevat juttuun keskenään. Vaikka työtä tehdäänkin paljon yksin, asioita pohditaan yhdessä ja kokeneemmilta voi aina kysyä neuvoa", Noora kertoo.

Noora tuli L&T:lle kolme vuotta sitten, kun hän alkoi tehdä postitus- ja aulapalvelutöitä isossa asiakaskohteessa. Hän kartutti osaamistaan ja viihtyi hyvin kaksi vuotta. Intoa oli päästä eteenpäin, ja hän mietti muiden töiden tai harjoittelupaikan hakemista. Esihenkilö kannusti etsimään niitä firman sisältä.

Niin tapahtui, ja asiat etenivät. Noora kävi haastattelussa, sitten toisessakin, ja lopulta tehtiin videohaastattelu. Toukokuussa hän aloitti uutena työntekijänä palkanlaskennassa.

"Tuntui helpolta tulla parinkymmenen hengen porukkaan. Olen ollut ennen L&T:tä useammassakin työpaikassa. Täällä arvostan toimivaa työyhteisöä, jossa riittää sekä vastuuta että luottamusta.

Lisähaasteita haussa

Restonomin tutkinnon aiemmin hankkinut Noora opiskelee töiden ohessa tradenomiksi. Lisäopintojen myötä hänellä on ajatuksia myös työuran kehityksen suhteen.

"Toivottavasti saan tulevaisuudessakin tehdä HR:ään ja palkanlaskentaan liittyviä töitä. Ne linkittyvät hyvin toisiinsa ja ovat mielenkiintoinen kokonaisuus. Erilaiset kehitystehtävät niiden parissa kiinnostavat."

L&T on ollut luotettava työnantaja.

"Asiat ovat menneet niin kuin on luvattu. Isossa talossa on ollut mahdollista edetä, ja minulla on ollut hyvät esimiehet, jotka ovat kannustaneet eteenpäin", Noora hymyilee.

Hän uskoo, että jos osoittaa kiinnostusta ja halua, L&T:llä voi tehdä pitkänkin uran.

"Täällä voi edetä ilman varsinaista koulutustakin hiljalleen vaativampiin tehtäviin ja saada sitä kautta lisähaasteita."

noora_matilainen_minun_tyokaluni

Ympäristön asialla

Se, että työnantaja on kiertotalousyritys, jossa tehdään käytännön tekoja ympäristön hyväksi, on tuntunut Noorasta yhä merkityksellisemmältä.

"Oma työ ei ole varsinaisesti maailman pelastamista, mutta on silti hienoa olla osa sitä tehtävää", hän sanoo.

Puhdas luonto on 27-vuotiaalle palkanlaskijalle tärkeä asia. Luontosuhde juontaa juurensa lapsuudesta.

"Olen aina liikkunut paljon merellä pitkin Suomenlahtea. Siksi toivon, että saisimme säilytettyä puhtaan luonnon myös jatkossa. On tärkeää, että oma työnantaja on sitoutunut samoihin ajatuksiin."

Noora Matilainen on omassa arjessaan tehokas kierrättäjä.

"Kierrättäminen on helppoa, enkä tajua, miksi kaikki ihmiset eivät sitä tee. Ympäristön tila ja ilmastonmuutos ovat nykyään jatkuvasti esillä, ja maailmalta kantautuvilta huolestuttavilta uutisilta ei voi välttyä."

"Koen pientä ympäristöahdistusta huonon kehityksen ja esimerkiksi järjettömän roskaamisen takia. Ei kiertotalous ole mitään turhaa hippien ajattelua."

 

Tarina on jullkaistu 7.9.2018.