Siirry sisältöön

Uratarina

L&T Kesätyövinkit: Siivousalan kesätyö on itsenäistä ja monelle sopivaa

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >L&T Kesätyövinkit: Siivousalan kesätyö on itsenäistä ja monelle sopivaa</span>

L&T palkkaa tänäkin vuonna satoja kesätyöntekijöitä. Pelkästään L&T Kiinteistöpalveluissa paikkoja on jaossa lähemmäs 600. Monelle nuorelle kesätyönhaku voi tuntua haastavalta jutulta. Onneksi Lassila & Tikanojan siivouspalveluissa kesällä 2023 työskennelleet Aleksanteri Halonen ja Triinu Luoma-Aho lupautuivat kertomaan yhdessä palvelumestari Merja Pyrrön kanssa, miksi siivous on siisti kesätyö ja mitä vinkkejä heillä on jakaa työnhakuun.

Tiesitkö, kuinka itsenäistä siivoustyö on? Välivuotta pitävälle 19-vuotiaalle Triinu Luoma-Aholle tuli positiivisena yllätyksenä, kuinka siivoustöissä on mahdollista itse suunnitella työpäivänsä kulkua ja miten kivaa on nähdä heti työn jälki. Triinu työskenteli kesän 2023 porrassiivoojana L&T:n Jyväskylän alueen yksikössä.

Triinu”Minulla ei ollut aikaisempaa siivousalan kokemusta, eikä paljon työkokemustakaan, joten oli todella kiva saada kesätöitä. Tykkäsin paljon perehdytyksestä – se oli todella perusteellinen. Jännitin myös turhaan avun kysymistä, sillä esihenkilöni auttoi erittäin mielellään”, Triinu kertoo.


Myös 18-vuotiaan Aleksanteri Halosen kokemus siivousalan töistä oli pelkästään positiivinen:

”Lassila & Tikanojan sosiaalisen median mainonta oli houkuttelevaa, joten ilman aiempaa kokemusta yrityksestä päätin hakea myös sinne. Aloitin jo alkukesästä, jolloin työtehtäväni olivat ikkunan pesua ja vakkareiden jäädessä kesälomalle, tein myös siivousparini kanssa julkisten tilojen ylläpitosiivouksia. Oli todella kiva saada työkokemusta ja tienattua omaa rahaa.”

Molemmat nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että työnhakua helpotti avoin asenne erilaisia töitä kohtaan, sekä halu panostaa mm. työhakemukseen.

”Voin ehdottomasti suositella siivousalaa kavereilleni. Mielestäni työ soveltuu monenlaisille ihmisille. Itse panostaisin työnhaussa työhakemuksen tekoon, sillä vaikkei olisi työkokemusta, voi soveltaa ja kertoa muusta osaamisestaan ja motivaatiostaan esim. koulumaailmassa tai vapaalla”, Triinu kertoo.

Aleksanteri”Siivoustöissä on hyvät työajat. Kesälomalla ehti tehdä muutakin ja itsellä oli myös työpari, jonka kanssa töitä tehtiin. Hakuvaiheessa panostaisin ehdottomasti ansioluettelon tekoon ja siihen että on oma itsensä”, Aleksanteri jatkaa.


Molemmat nuoret aikovat opiskelemaan ja siivousalan työt kiinnostavat myös jatkossa.

Esihenkilötyö ja perehdytys luovat pohjan onnistuneelle kesätyökokemukselle  

Triinun ja Aleksanterin esihenkilönä toiminut palvelumestari Merja Pyrrö toimii esihenkilötehtävissä Jyväskylän alueella. Kohteina hänellä on mm. terveydenhuollon toimipisteitä, kuntosaleja, kauppakeskuksia ja asuinkiinteistöjä. Työtään hyvin monipuoliseksi kuvaava Merja listaa muutaman tärkeän seikan kesätyöntekijöiden perehdyttämisestä:

Mitä hyvä muistaa ja huomioida kesätyöntekijöiden kohdalla?

”Moni kesätyöntekijä on vasta-alkaja työelämässä sekä alalla. Työelämän pelisääntöjen perehdyttäminen on tärkeää, koska moni asia on nuorelle työntekijälle aivan uutta. Siivouksessa välineet ja aineet vaativat oman perehdytyksensä, jotta työskentely on sujuvaa ja turvallista. Jotta työntekijä saa hyvän perehdytyksen, asioita on hyvä jakaa pidemmälle aikavälille ja eri perehdyttäjille. Yritämme oman työntekijätiimin kanssa luoda uudelle työntekijälle hyvän mielikuvan yrityksestä ja tiimihengestä.”

Mitä ominaisuuksia on hyvällä kesätyönhakijalla?

”Arvostan jokaista kesätyöntekijää, joka hakee työtä itse ja on halukas tekemään työtä. Olemalla avoin, oma-aloitteinen ja reippaasti työhön tarttuva, saa varmasti työpaikan sekä myös jatkoa tälle.”

Voiko kesätyöntekijä saada töitä myös kesätyöajan ulkopuolelta? Jatkotyöllistyminen? Kesätyön parhaita puolia? Entäpä siivousalan?

”Kyllä voi. Kesätyöntekijöille voidaan tarjoa tarvittaessa työhön kutsuttavan -työsopimusta kesätyösopimuksen jälkeen. Tällä sopimuksella työntekijä voi tehdä esimerkiksi äkillisiä tuurauksia tai vaikka koulun loma-aikoina töitä. Meillä on myös paljon osa-aikaisia kohteita, jotka sopivat monelle opiskelujen ohella tehtäväksi. Siivousalalla yksikään työpäivä ei ole samanlainen.”

Mitä vinkkejä antaisit kesätyöntekijän esihenkilölle?
”Ole läsnä ja huomioi, että kesätyöpaikka voi olla monen ensimmäinen askel työelämään.”

Onnea kesätyönhakuun!