Siirry sisältöön

Vinkki

Energianhallintajärjestelmä pienentää päästöjä ja säästää euroja

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Energianhallintajärjestelmä pienentää päästöjä ja säästää euroja</span>

Uusi, älykkäämpi kiinteistöjen energianhallintajärjestelmä L&T Smartti Automaatio tukee matkalla kohti ilmastoystävällisempää ja vastuullisempaa liiketoimintaa – ja säästää samalla euroja. Fiksun ja ennakoivan kiinteistöautomaation avulla kevennetään Suomen hiilikuormaa ja osallistutaan näin globaaleihin ilmastotalkoisiin, kiinteistön käyttäjien viihtyvyydestä tinkimättä.

Vastuulliset yritykset osallistuvat ilmastotalkoisiin asettamalla omaan toimintaansa liittyviä ympäristö- ja vastuullisuustavoitteita. Ilmastoystävällisestä toiminnasta kertovat esimerkiksi liittyminen energiatehokkuusopimukseen tai ympäristösertifikaatin hankkiminen. Tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu ilman konkreettisia toimia energiatehokkuuden parantamiseksi.

“Pariisin ilmastosopimuksessa on asetettu tavoite ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteen tasolle. Sen tulisi ohjata yritysten toimintaa ja vastuullisuustavoitteita”, L&T:n teknologiapäällikkö Tuomas Hietala kertoo “ Me L&T:llä olemme paitsi asettaneet ilmastoon liittyviä tavoitteita itsellemme , autamme myös asiakkaitamme erilaisilla ratkaisuilla pääsemään kohti tehokkaampaa energiankulutusta ja pienempiä hiilidioksidipäästöjä.”

Yrityskohtaisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa kiinteistöjen energiankulutus onkin merkittävä tekijä, sillä liike- ja toimistokiinteistöjen kokonaiskuluista sähkön ja lämmityksen osuus on noin 30 %. Lämmitystä ja jäähdytystä tarvitaan kyllä jatkossakin, mutta niiden kuluttamaa energiaa voidaan optimoida mahdollisimman pieneksi.

“L&T:n uuteen, kiinteistöjen energianhallintapalveluun Smartti Automaatioon on rakennettu energiatehokkuutta parantavia toiminnallisuuksia, jotka hyödyntävät kiinteistötekniikasta, IoT-sensoreista ja ulkoisista tietolähteistä saatavaa dataa. Älykkäämmän ohjauksen avulla pystymme säätämään kiinteistöä tehokkaammin ja lisäämään ennakoivuutta kiinteistön olemassa olevaan automaatioon. Näin pystymme parantamaan kohteen energiatehokkuutta merkittävästi”, Hietala kuvailee.

Vähennä energiankulutusta viihtyisyydestä tinkimättä

Kun kiinteistön ylläpitokustannuksia pyritään pienentämään, päädytään liian usein säästämään väärässä paikassa, mikä johtaa pahimmillaan sisäilmaolosuhteiden heikkenemiseen – lämpötilaa lasketaan tai ilmastointia laitetaan pienemmälle. Käyttäjät palelevat tai hikoilevat, ja se näkyy heti huoltomiehen palautelaatikossa.

“Käytännössä osaoptimointia ei kannata tehdä, koska silloin käännetään aina selkä joko käyttäjälle, ilmastolle tai talouspuolelle. Smartti Automaation kehitystyössä nämä kaikki kolme ovat toimineet ajureina”, Hietala kertoo.

“Smartti Automaatio mahdollistaa energiatehokkuuden parantamisen samalla, kun pidetään huolta kiinteistön käyttäjien viihtyvyydestä”, hän kuvaa. “Älykäs automaatio optimoi datan perusteella sisäolosuhteet mahdollisimman tasaisiksi, mahdollisimman energiatehokkaalla tavalla. Palvelu liitetään olemassa oleviin kiinteistöautomaatiojärjestelmiin, eikä se vaadi suuria lisäinvestointeja olemassa olevaan laitteistoon.”

L&T Smartti Automaatio soveltuu parhaiten käytettäväksi toimistokiinteistöissä, kaupoissa ja kauppakeskuksissa, teollisuus- ja logistiikkakiinteistöissä sekä oppimisympäristöissä.

Osallistu kansallisiin ilmastotalkoisin

Ilmaston näkökulmasta kiinteistöjen energiankulutus ja sen tehostaminen on globaalisti tärkeä asia. Rakennusten osuus koko Suomen energiankulutuksesta on 32 prosenttia, ja Suomen hiilidioksidipäästöistä noin 30 prosenttia tulee kiinteistöjen energiankulutuksesta. Ratkaisemalla kiinteistöjen energiatehokkuuteen liittyviä haasteita otetaan siis suuria askelia myös kokonaiskuvan kannalta.

“Ilmastonmuutos on yksittäistä kiinteistöä tai yritystä globaalimpi asia, mutta siitä huolimatta koskettaa myös näitä, joten kaikkia tarvitaan talkoisiin mukaan. Isossa kuvassa 20 prosentin vähennys koko Suomen kiinteistöenergiankulutuksessa tarkoittaisi, että voisimme sulkea hiilivoimaloita kahden Salmisaaren verran”; Tuomas Hietala kuvaa.

“L&T on vahvasti mukana näissä talkoissa ja tähän taisteluun olemme kehittäneet Smartti Automaation. Älykkäämmän ja nykyaikaista teknologiaa hyödyntävän kiinteistöautomaation avulla kiinteistön energiankulutusta pystytään optimoimaan tehokkaasti – olemme saaneet pilottikohteissa aikaiseksi yli 20% säästöt lämmitysenergiassa”, Hietala jatkaa.

“Kiinteistöjen kuluttaman energiatarpeen pienentyessä helpottuu myös hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen. Loput kiinteistöjen energiatarpeesta voitaisiin näin tuottaa hiilineutraaleilla tavoilla, kuten tuulivoimalla tai maalämmöllä.”

L&T:n muut energiatehokkuutta tukevat palvelut

Smartti Automaation lisäksi L&T tarjoaa myös muita kiinteistön energiankulutukseen ja energiatehokkuuteen liittyviä palveluita. L&T:n ammattilaiset tuottavat asiakkaille vuosittain tuhansia kiinteistöjen energiansäästöön liittyviä parannusehdotuksia, ja energiankulutuksen ja hiilijalanjäljen kehittymisen seuraamiseen on tarjolla raportoinnin työkaluja.

L&T:n energianhallinnan ammattilaiset ovat vähän niin kuin kuin formuloiden kisainsinöörejä, jotka sparraavat ja kirittävät kiinteistön ylläpidosta ja hoidosta vastaavaa tahoa parhaaseen mahdolliseen energiatehokkuussuoritukseen – hieman jarrua seuraavaan kurviin, kun jäähdytys on liian suurella volyymilla ja kaasua pohjaan taas kun aurinko paistaa”, Hietala vertaa.

“Mutta nämäkään ihmiset eivät voi olla kiinteistöautomaation säätöjen päällä koko ajan. Smartti Automaatio tuokin juuri skaalautuvuutta ja nopeutta etähallinnan lisäksi, sillä tietokoneen avulla säätöjä voidaan tehdä jatkuvasti ja automaattisesti.”

Mikä on Smartti Automaatio?

  • Ennakoiva kiinteistöjen energianhallintajärjestelmä
  • Yhdistää dataa kiinteistöautomaatiojärjestelmistä, IoT-laitteista ja julkisista tietolähteistä
  • Ohjaa kiinteistön energianhallintaa jo ennakkoon datan perusteella
  • Parantaa kiinteistön eri teknisten järjestelmien välistä vuorovaikutusta parantaen näin energiatehokkuutta
  • Toimii pilvipalveluna, ei vaadi uusia investointeja laitteisiin
  • Vikasietoinen eli mahdolliset yhteysongelmat eivät vaikuta kiinteistön oman automaation toiminnan jatkuvuuteen.
  • Pienentää kiinteistön energiakustannuksia
  • Leikkaa kiinteistön hiilijalanjälkeä
  • Parantaa kiinteistön viihtyisyyttä

 

Tutustu energiapalveluihimme ja ota yhteyttä

 

Lue lisää Smartti Automaatiosta:
Optimoi kiinteistön tilat viihtyisiksi ja sisäolosuhteet tasaisiksi L&T Smartti Automaation avulla

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.