Siirry sisältöön

Referenssi

Kuopiolainen rakennusliike RP-Karmi tähtää kalvomuovin suljettuun kiertoon

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kuopiolainen rakennusliike RP-Karmi tähtää kalvomuovin suljettuun kiertoon</span>

RP-Karmi on onnistunut luomaan toimivat kierrätyskäytännöt L&T:n avulla. Erityisesti kalvomuovien kierrätyksessä on otettu suuria edistysaskeleita. Rakennusliikkeen pitkän aikavälin tavoitteena on kalvomuovien suljettu kierto.

RP-Karmi on vuonna 1993 perustettu kotimainen, Kuopion alueella toimiva rakennusliike, joka on keskittynyt uudiskohteiden asuntotuotannon sekä rakennus- ja pääurakoinnin lisäksi puuelementtien valmistamiseen. Vuonna 2021 yritys ryhtyi kehittämään työmaiden ja elementtituotannon jätehuoltoa, jotta se vastaisi jätelain uudistuksen tuomia vaatimuksia. Samalla käynnistyi yhteistyö Lassila & Tikanojan kanssa. RP-Karmin pakkausmuovien ja pahvien jätemäärät todettiin olevan kohtalaisen suuria, ja niiden tehokkaampaan kierrättämiseen haluttiin ratkaisuja.

– Kalvomuovi vie puristamattomana paljon tilaa sekajätelavalla, vaikka se ei sinänsä paina paljon. Kalvomuovin kerääminen sekajätelavalle on sekä kallista että epäekologista. Myös työmaan siisteys oli haaste, kun ei ollut selkeää keräystä muoville. Halusimme kehittää jätehuollon logistiikkaa sujuvammaksi, kertoo Hannu Haaranen, joka toimii RP-Karmin rakennus- ja elementtituotannon johdossa.

Kalvomuovin keräämistä ryhdyttiin järjestämään Kuopion L&T:n myyntineuvottelija Jani Happosen kanssa, ja yhteinen sävel löytyi nopeasti.

– Kävin RP-karmin tehtaalla ja silloin käynnissä olevilla työmailla. Selvisi, että RP-Karmilla syntyy jopa tuhat kiloa kalvojätettä jokaisella työmaalla muutamissa viikoissa, kun tehtaalta saapuneet elementit riisutaan suojamuoveista ja asennetaan. Se on todella iso määrä, mikä tarkoittaa puristamattomana jopa 4–5 sekajätelavakuormaa, Happonen kertoo.

RPKarmi-K15-1

Työmaan aikataulujen ja tarpeiden mukaan joustava jätekierrätysmalli

L&T räätälöi RP-Karmille rakennustyömaiden vaihteleviin tarpeisiin jätteiden keräysmallin, joka joustaa työmaan eri vaiheiden mukaan.

– Toimitamme työmaalle keräysastiat tapauskohtaisesti työmaan koon ja saatavilla olevien puristimien mukaan. Pienimpiin työmaalle sopiviin puristimiin mahtuu 10–20 kuutiota kalvomuovia. Puristimissa pitää olla mahdollisimman iso syöttöaukko, jotta niiden käyttö olisi helppoa. Puristimet viedään työmaalle ja tyhjennetään aina asiakkaan tilauksesta. Työmaan nopeatkaan aikataulumuutokset eivät tuota meille päänvaivaa: kun tilauksen tekee päivällä kello kahteen mennessä, pystymme hoitamaan puristimen tai astian tyhjennyksen tai vaihdon heti seuraavana päivänä – joskus tämä onnistuu jopa saman päivän aikana, sanoo Happonen.

Kalvomuovijätettä tulee eniten silloin, kun muoviin käärittyjä elementtejä puretaan paketeista ja asennetaan. Elementtiasennusajan ulkopuolella työmaalla ei ole puristinta.

– Silloin keräämme muovit säkkisullontamenetelmällä, jonka telineet ja säkit L&T on meille toimittanut. Keräyssäkit paalataan ja ne lähtevät L&T:n Merikarvian muovinkierrätyslaitokselle, jossa niistä tehdään uutta muovia. Osa muovista palautuu aikanaan tehtaallemme uuden kalvomuovin muodossa. Tavoitteenamme on saavuttaa muovin sataprosenttinen suljettu kierto, kertoo Haaranen.

Myös pahvinkeräystä on järkeistetty rakennustyömailla. Työmaan elinkaaren alussa pahvi kerätään lavoille. Loppuvaiheessa, kun kalusteita ja muita pakkauksia tuodaan kohteisiin ja syntyy paljon pahvijätettä, työmaalle tuodaan pahvipuristin.

RPKarmi-K16-1

Henkilöstön työmaaperehdytyksessä käydään läpi myös jätteiden kierrätysperiaatteet

Työmaahenkilöstö on suhtautunut jätteiden lajitteluun hyvin. Jokaisella RP-Karmin työmaalla pidetään kaikille työntekijöille asianmukainen työmaaperehdytys. Perehdytyksessä käydään läpi muun muassa turvallisuusasioiden lisäksi myös työmaan kierrätysperiaatteet. Noin puolet työmaan henkilöstöstä on RP-Karmin omia työntekijöitä, puolet aliurakoitsijoita.

Kuopion pohjoispuolella Toivalassa sijaitsevalla elementtitehtaalla puolestaan on kiinteä työryhmä. Tehtaan kierrätystä ryhdyttiin tehostamaan sen jälkeen, kun työmailta saatiin hyviä kokemuksia.

– Tehtaalla pidämme viikkopalaverit joka maanantai. Palaverissa käydään läpi alkavan viikon tehtävien lisäksi edellisellä viikolla esille tulleita huomioita esimerkiksi turvallisuuteen, siisteyteen tai laatuun liittyen. Myös kierrätysasiat nousevat silloin tällöin esille, jos niissä on ollut jotain epäselvyyttä, kertoo tehtaan toiminnasta vastaava Jarno Hänninen.

Tehtaalla kierrätetään tänä päivänä kalvomuovia, pahvia, kipsiä ja puuta sekä vaarallisia jätteitä, kuten aerosoleja.

Pitkän aikavälin tavoitteena muovin suljettu kierto

Haarasen mukaan ajatuksena on pitää kierrätyksestä aiheutuvat kustannukset samalla tasolla kuin ennen, mutta kierrätysasteen pitäisi nousta merkittävästi.

– Tavoitteenamme tälle vuodelle on 70 prosentin kierrätysaste kaikille jätteille yhteensä. Kalvomuoveissa tavoittelemme yli 90 prosentin kierrätysastetta. Tällä hetkellä muovien kierrätysaste tehtaalla on sata prosenttia ja rakennustyömailla noin 90 prosenttia. Tästä olemme erityisen ylpeitä huomioiden, että muovien kierrätysaste vielä pari vuotta sitten oli pyöreä nolla. Pitkällä tähtäimellä haluamme saavuttaa muovien suljetun kierron, sanoo Haaranen.

Kierrätyksen kehitystä seurataan RP-Karmilla L&T:n Ympäristönetin avulla nyt ensimmäistä vuotta. Aikaisemmin jätevirtoja ja kuluja dokumentoitiin excel-taulukoihin.

– Ympäristönetti on oivallinen, sillä saamme kaiken datan yhdestä paikasta, myös viranomaisraportointia varten. Pystymme kehittämään kierrätystämme dataan pohjautuen. Raportteja ja jätekierrätyksen kehitystä on myös hyvä näyttää henkilöstölle esimerkiksi vuosipalavereissa, jotta kaikille konkretisoituu paremmin, mitä olemme tekemässä ja miksi. Myös työntekijät ovat tänä päivänä tietoisia ympäristökysymyksistä ja arvostavat, että vastuullisuuden eteen tehdään työtä.

Haarasen mukaan dokumentoidulla keräyksellä on myös merkitystä rakennushankkeiden kilpailutuksissa.

– Jonkun verran kilpailutusasiakirjoissa on jo nyt mainintoja ympäristönäkökulmista, mutta vielä sitä ei mitata tai pisteytetä tarkemmin. Uskon, että se tulee yhä vahvemmin nousemaan mukaan kilpailutuksissa yhtenä tärkeänä arviointiperusteena, hän arvioi.

RPKarmi-K5 (1)-1

Hyvin suunniteltu jätehuolto lisää siisteyttä, turvallisuutta ja tehokkuutta

Haaranen kuvailee yhteistyötä L&T:n kanssa aidoksi kumppanuudeksi.

– Yhteistyön myötä olemme saaneet järkeistettyä jätehuoltomme kaikissa toiminnoissamme paikasta riippumatta. Työmailla ei enää synny epämääräisiä jätekasoja, jotka siivotaan sitten joskus, vaan kaikelle on prosessinsa. Lajittelun selkeytymisen kautta työmaiden siisteys ja siten myös tehokkuus ja turvallisuus on parantunut, sanoo Haaranen.

– Yhteydenpito Janin kanssa on saumatonta ja kaikkiin kysymyksiimme on vastattu nopeasti ja asiantuntevasti. Astiatyhjennykset ovat aina olleet ajoillaan. Työmaalogistiikka ja aikataulutus ovat alallamme kriittisiä. Jos kierrätys pysähtyy tai siinä on viiveitä, myös muu työmaalogistiikka kärsii. Suurimmat haasteet ovat omiamme ja ne liittyvät ensisijaisesti työmaan fyysiseen kokoon. Kaikille jäteastioille pitää löytää paikka joskus hyvinkin ahtailta työmailta. Se vaatii ponnisteluja niin meidän kuin L&T:n osalta, mutta keskustelemalla ja yhdessä suunnittelemalla nämä on toistaiseksi aina ratkottu, hän jatkaa.

Myös Happonen vahvistaa, että RP-Karmin jätehuoltosuunnitelmaa on yhteistyön pohjalta pystytty kehittämään, jotta se vastaisi asiakkaan todellisia tarpeita entistä paremmin.

– Esimerkiksi RP-Karmin uusinta, Bellanrannassa olevaa työmaata varten pidimme työmaan vastaavan työnjohtajan kanssa erillisen palaverin, jossa kävimme läpi työmaan aikatauluja, logistiikkaa ja tiloja sekä työmaalla syntyvien jätteiden laatuja. Näin voimme suunnitella ja ennakoida entistä paremmin, milloin mitäkin keräysastiaa on syytä olla paikalla ja mihin kohtaan työmaa-aluetta astiat käytännössä laitetaan, hän kertoo.

Lopuksi Hannu Haaranen jakaa kolme omaan kokemukseen pohjautuvaa vinkkiä:

– Kannattaa haastaa omaa toimintaa ja kysyä asiantuntijoilta, miten kierrätystä voisi parantaa entisestään. Me saimme L&T:ltä hyvät ohjeet. Toisekseen kannattaa selkeyttää itselleen tavoitteet: mitä tehdään, onko asia esimerkiksi lain mukaan pakko tehdä, ja mitä se vaatii, vai onko se liiketoimintaa tukeva mahdollisuus? Tähän liittyvät vahvasti yrityksen arvot ja kilpailuetu. Viimeisenä vinkkinä neuvoisin etsimään hyvän kumppanin suunnitteleman toteuttamiselle. Meille paras kumppani on L&T ja yhteistyössämme korostuu kokonaisvaltaisuus suunnittelusta toteutukseen.

 

Kalvomuovien kierrätysaste tehtaalla on sata prosenttia ja rakennustyömailla noin 90 prosenttia. Tästä olemme erityisen ylpeitä huomioiden, että muovien kierrätysaste vielä pari vuotta sitten oli pyöreä nolla.

Hannu Haaranen | Tuotantojohtaja | RP-Karmi

 

Kartoita yrityksellesi sopiva jätehuolto

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.