Siirry sisältöön

Uratarina

Maija hyppäsi aulapalveluista viherpalveluihin

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Maija hyppäsi aulapalveluista viherpalveluihin</span>

Uuden ammatin opiskelu aikuisena on hyppy tuntemattomaan: se on yhtä aikaa innostavaa ja jännittävää. L&T:n Maija Sulanderin ura otti viime keväänä uuden suunnan, kun hän hakeutui talon sisällä uusiin tehtäviin: aulapalvelutyöntekijästä tuli viherpalveluiden kiinteistönhoitaja.

Mennyttä on se maailma, jossa nuorena astellaan tehtaan portista sisään ja sitten samasta portista ulos eläkepäiviä viettämään. Työelämä on muuttunut niin, että uran aikana ihmisillä on monta eri ammattia. Useamman ammatin osaaminen on etu työmarkkinoilla.

Uusi ammatti ei välttämättä aina tarkoita uutta työnantajaa. L&T on iso talo, joka tarjoaa paljon erilaisia uramahdollisuuksia. Maija Sulander sai kokea tämän viime keväänä, kun aulapalvelutyöt olivat päättymässä.

“Olin jo pitkään haaveillut puutarha- ja viheralan töistä. Siinä kohtaa tuli hyvä sauma kokeilla jotain uutta. Olen aina tykännyt kasveista ja käsillä tekemisestä”, hän kertoo.

Viherpalveluiden työpaikkailmoituksen ajoitus oli täydellinen – samoin lopputulos! Keväällä Sulander aloitti haaveammatissaan ja syksyllä alkaa oppisopimuskoulutus puutarhuriksi.

“Paluu koulunpenkille oli myös pyörinyt mielessä muutaman vuoden. Opiskelu on hyppy tuntemattomaan, varsinkin aikuisena”, Sulander sanoo.

Tiedonjano kasvaa kokemuksen karttuessa

Kerrostalojen piha-alueet ovat olleet Sulanderin työmaata. Hän on muun muassa kitkenyt ja katsonut, että istutukset ovat kunnossa.

Sulander on viihtynyt erinomaisesti, ja kokemus on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen.

“Tiedonjano on kasvanut, kun on huomannut, miten paljon uutta opittavaa on. Tuntuu siltä, että tämä on mun juttu. Siksi aloitan syksyllä puutarhurin oppisopimussuoritukset.”

Vihertyöt jatkuvat syksyllä niin pitkään kuin niitä pystyy tekemään, ne päättyvät viimeistään lumentuloon. Sen jälkeen vuorossa on kiinteistöhuollon talvityöt. Sulanderin työsopimus on kokoaikainen, mikä takaa lomat ja tasaisen toimeentulon koko vuodeksi.

Tiimiin oli helppo tulla uutena työntekijänä

Sulander kehuu, että omassa tiimissä on mahtavia tyyppejä ja hyvä henki. Porukkaan on ollut helppo tulla, ja uudelle tulijalle on jaksettu opettaa työssä vaadittavia taitoja:

Miten oksat kannattaa leikata puista? Miten yleisimpiä pensaslajeja kuuluu hoitaa? Miten rikkakasveista päästään turvallisesti eroon?

“Myös vihertöissä käytettävät koneet ovat tulleet tutuiksi. Harva se päivä kädessä on siimuri tai pensasleikkuri”, Sulander kertoo.

Sulanderista on ollut mukava nähdä Helsingin kohteissa erilaisia paikkoja ja tutustua uusiin ihmisiin – ja varsinkin siihen, miten viheralan ammattilaiset katsovat ympäristöään.

“Minullekin on alkanut jäädä työmoodi päälle vapaalla. Ympäristön yleinen siisteys ja kunto pistävät silmään niin kotipihalla kuin muuallakin liikkuessa. Nykyisin kiinnitän huomiota turvallisuuteen, esimerkiksi siihen, onko kylttien edessä oksia tai pensaita.”

Uusista opeista on hyötyä kotonakin. Etupiha kaipaa uudistamista, koska se kaivettiin auki vähän aikaa sitten lämminvesiputkiremontin vuoksi. Sulander miettii, millaiset kasvit menestyvät omassa pihassa ja milloin ne kannattaa istuttaa.

Maija Sulander LT 3

Uuden oppiminen pitää mielen virkeänä

Sulanderin mielestä työn isoin plussa on se, että pääsee liikkumaan ja tekemään töitä käsillä. Se sopii hänelle paremmin kuin tietokoneen ääressä istuminen. Ulkona on mukava olla, vaikka taivaalta tulisi alas vaikka mitä.

“On mahtavaa olla töissä alalla, joka oikeasti kiinnostaa. Joka päivä oppii uutta, ja se pitää mielen virkeänä.”

Siinä sivussa kunto on kasvanut, sillä työ on luonteeltaan fyysistä. Päivän päätteeksi tuntee kyllä kropassa, että jotain on tullut tehtyä.

Sulanderin on yllättänyt se, kuinka moni asiakaskohteen asukas tulee juttelemaan ja myös kiittämään. Juttelijat saattavat myös pyytää apua, jos siistittävää on muuallakin.

“Se on merkki siitä, että piha-alueet ovat tärkeitä ja ihmisiä kiinnostaa, mitä heidän lähellään tapahtuu.”

Oppisopimuskoulutus sopii hyvin aikuisopiskelijalle

Sulander on iloinen siitä tuesta, jota on saanut työnantajalta matkalla uuteen ammattiin. Oma esimies on esimerkiksi kannustanut suorittamaan ammattitutkinnon.

Ensivaiheessa Sulander opiskelee oppisopimuksella puutarhurin peruskoulutuksen, minkä jälkeen on mahdollista jatkaa ja erikoistua. Tämä voi hyvinkin toteutua, sillä oma esimies ja työkaverit sparraavat ja innostavat oppimaan lisää.

“Opintosuoritukset liittyvät normaaleihin työtehtäviin, jotka raportoidaan koululle. Opettaja käy tarkistamassa tuloksen tai hänelle lähetetään video tai valokuva. Lähiopetusta on vähemmän, mikä sopii hyvin aikuisopiskelijalle.”

Lopuksi Sulander haluaa kiittää omaa työporukkaansa siitä, miten hyvin hänet on otettu mukaan remmiin.

“On hienoa nähdä, miten hyvin tiimi toimii. Taitavat ammattilaiset hoitavat yhdessä asiat kuntoon ripeästi ja huolellisesti.”

Kannustamme työntekijöitä kehittymään ja tarjoamme monipuolisia urapolkuja myös eri toimialojen välillä. L&T:lla on noin 400 erilaista ammattinimikettä.

Tarina on julkaistu 1.10.2020.

Katso myös