Siirry sisältöön

Uratarina

Petteri viihtyy kesällä vihertöissä ja talvella puhdistustehtävissä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Petteri viihtyy kesällä vihertöissä ja talvella puhdistustehtävissä</span>

Kun kevät koittaa, Petteri Lukka hyppää L&T:n viherpalveluiden ruohonleikkurin ohjaimiin. Talvisin Lukan löytää makeistehtaalta, jossa hän työskentelee prosessipuhdistajana. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten L&T:n palveluksessa on mahdollista yhdistää kaksi työtä ja ammattia saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Moniammattilaisuus eli useamman ammatin yhdistäminen on tätä päivää. Monesti siihen saattaa liittyä epävarmuus, kun toimeentulo tarvitsee hakea pienistä puroista tai kausiluonteisesta työstä monelta eri työnantajilta. Mutta asioiden ei tarvitse olla näin.

L&T on iso työnantaja, joka tarjoaa paljon erilaisia uramahdollisuuksia. Saman yrityksen sisällä moniosaajan, kuten Petteri Lukan on mahdollista tehdä kahta kausiluonteista työtä. Näin hommia on tarjolla ympäri vuoden, ja Lukka voi viettää hyvin ansaitut vuosilomapäivät.

Kesäisin Lukka työskentelee L&T:n Viherpalveluissa ja talvisin L&T:n siivouspalveluiden prosessipuhdistajana asiakaskohteessa, joka on suuri makeistehdas Vantaalla. Molemmissa paikoissa arvostetaan hänen aurinkoista, ahkeraa ja aikaansaavaa otetta.

Jotta tällainen kuvio toimii, tarvitaan työntekijän ja työnjohtajien yhteispeliä. Moniammattilaisen on aidosti haluttava asiaa ja myös tehtävä työtä sen eteen. Viime kädessä kyse on kaikki voittaa -tilanteesta, sillä työnantaja voi joustavammin vastata vaihtelevaan työvoiman tarpeeseen ja työntekijä saa kunnon toimeentulon ympäri vuoden.

Mahdollisuuksiin kannattaa tarttua

Viimeiset kymmenen vuotta Lukka on työskennellyt kesät L&T:n viherpalveluissa. Kolmisen vuotta sitten avautui L&T:n siivouspalveluiden puolella mahdollisuus, johon hän päätti tarttua: makeistehtaalla tarvittiin työntekijöitä talvikaudeksi.

Kesäkauden toimenkuva on viheralalle tyypillisesti monipuolinen. On nurmikon leikkuuta ja paikkausta, pensaiden kitkentää, tyvialueiden kanttausta, oksien karsintaa, pienten puiden kaatoa...

“Hoidan helsinkiläisiä kerrotalokohteita mutta myös ydinkeskustan paraatipaikkoja. Käyn esimerkiksi leikkaamassa Musiikkitalon nurmikkoa. Tarvittaessa olen tuurannut muita tiimejä Espoossa ja Tuusulassa”, Lukka luettelee.

Makeistehtaan prosessipuhdistajana Lukka on L&T:n siivouspalveluiden palkkalistoilla. Tehtävänä on huolehtia suklaan tuotantolinjojen puhtaudesta ja hygieniasta.

“Muutaman tunnin mittaisten ajokatkojen aikana vanha suklaa putsataan pois. Kun on pidempi seisokki, koneen osia puretaan ja puhdistetaan kuumahöyrypesurilla. Akuuteissa tilanteissa toimeen tartutaan heti ja siivotaan jäljet pois.”

Isossa talossa monia mahdollisuuksia

Lukka pitää itseään onnekkaana, sillä hänen on mahdollista tehdä kahta työtä. Se on ison talon etuja: monialayrityksessä on monenlaisia tehtäviä, joihin tarvitaan erilaisia osaajia.

“Alkuaikoina olin talvet kotona, mutta nyt saan tehdä töitä koko vuoden. Se on rikkaus ja mukavaa vaihtelua. Vaikka ulkoilmaihminen olenkin, on kiva olla talvella sisätöissä.”

Lukka suosittelee järjestelyä muillekin, jos sellainen mahdollisuus tarjoutuu. Jotta ratkaisu toimii, se edellyttää avointa ja myönteistä asennetta.

Mikä on parasta työssä?

“Kun tekee oman työnsä hyvin, siitä tulee aina hyvä fiilis. Kun tekee sen, mitä asiakas odottaa ja enemmän, myös asiakas saa saman fiiliksen ”, Lukka sanoo.

Lukan mielestä on mukava keskustella taloyhtiöiden asukkaiden kanssa ja vastata heidän mieltään askarruttaviin kysymyksiin. Tämä käy luontevasti sosiaaliselta ja ulospäinsuuntautuneelta ihmiseltä.

“Onhan positiivinen palaute tärkeää. Kesän jälkeen oli kiva kuulla omalta esimieheltä, että kausi on mennyt mukavasti kaikilta osin.”

Myös makeistehtaalla on huomattu, että Lukka on hyvä tyyppi ja ahkera työntekijä. Sen vuoksi hänet halutaan sinne takaisin töihin vuosi vuoden jälkeen.

Työturvallisuus tärkeää molemmissa hommissa

Työtehtävät Viherpalveluissa ja makeistehtaalla poikkeavat toisistaan, mutta onko niissä kenties yhdistäviä tekijöitä.

“Kerrostalon pihamaa ja suklaatehdas ovat erilaisia toimintaympäristöjä, mutta molemmissa otetaan työturvallisuus tosissaan.”

Molemmat työt ovat Lukan mukaan melko fyysisiä, mikä sopii hyvin miehelle, joka tykkää haastaa itseään. Hän harrastaa vapaa-ajalla maastopyöräilyä.

“Olen lainannut mottoni televisiosta Mikko “Peltsi” Peltolalta: Ylämäki tekee miehelle hyvää! Se ylämäki voi olla mikä tahansa fyysisesti raskas suoritus niin töissä kuin vapaalla.”

Kannustamme työntekijöitä kehittymään ja tarjoamme monipuolisia urapolkuja myös eri toimialojen välillä. L&T:lla on noin 400 erilaista ammattinimikettä.

Tarina on julkaistu 15.10.2020.

Katso myös